(Exclusiv RFI) Dr. Virgil Musta: Tratamentul anticovid cu anticorpi monoclonali, disponibil în România la începutul lunii noiembrie

Via: rfi.ro

Dr. Virgil Musta: Protocolul prevede un capitol legat de medicația antivirală, un capitol legat de medicația anticoagulantă, un capitol legat de corticoterapie și terapie imunologică și un capitol de terapie adjuvantă. În ceea ce privește terapia antivirală, la ora actuală sunt avizate în protocol ca și antivirale remdemsivir și favipiravir. Intră în evaluare acum anticorpii monoclonali. A intrat în protocol și posibilitatea administrării anticorpilor monoclonali.

Reporter: …pe care îi avem în România în momentul de față?

Dr. Virgil Musta: Pe care îi vom primi…chiar acum au fost solicitați. O să îi primim la începutul lui noiembrie sau sfârșitul lui octombrie. Protocolul prevedea posibilitatea administrării, dar acum s-au stabilit și criteriile de administrare a acestora. Legat de corticoterapie, este tratamentul cu dexametazonă și metilprednisolon. Legat de tratamentul imunomodulator, inhibitor de interleukine este tocilizumabul și anakinra.

Rep: Cât de important este tocilizumabul în tratamentul anti covid?

Dr. Virgil Musta: Se folosește în furtuna de citokine inbihă interleukina 6, care un element al inflamației care produce acea furtună de citokine care distruge structura plămânului.

Rep: Remdesivirul se folosește în continuare?

Dr. Virgil Musta: Da, se folosește. Este antiviral. Eficiența Remdesivirului, cât și a Favipiravirului, ambele antivirale, este mai mare dacă se folosește în prima săptămână de boală, cu cât mai repede de la debutul simptomatologiei.

Rep: Revenind la anticorpii monoclonali pe care îi vom avea și noi în curând, știu că în Statele Unite a fost aprobat deja în iunie un astfel de tratament care a fost folosit inclusiv de președintele Donald Trump. Vorbim despre același tratament?

Dr. Virgil Musta: EMA (nr. Agenția Europeană a Medicamentului) a avizat cinci molecule de anticorpi monoclonali de la companii diferite, dar ele funcționează pe același principiu. Noi nu știm ce va primi România și ce va aduce, dar probabil că una dintre aceste cinci molecule care a fost aprobată de către Agenția Europeană a Medicamentului și care una dintre ele este și cea care a fost utilizată în tratamentul președintelui Trump.

Rep: Ne puteți explica pe scurt cum funcționează tratamentul cu anticorpi monoclonali?

Dr. Virgil Musta: Introduci în organism anticorpi care să neutralizeze virusul în momentul în care acesta ajunge în organism. De aceea este foarte eficient dacă se administrează în primele șapte zile de la debutul simptomatologiei in faza virală a bolii. Își pierd eficiența dacă se administrează peste șapte zile. De aceea, unul dintre criterii este administrarea în primele șapte zile de boală. Practic, în momentul când virusul pătrunde în organism acești anticorpi îl neutralizează similar cum neutralizează anticorpii post vaccin. Doar că imunologic mecanismele sunt puțin diferite. Vă mai pot da ca similitudine în boli tetanos, botulism, acolo unde există eliberare de toxine. Această toxină ajunge în organism și trebuie neutralizată. Serurile acestor toxine sunt seruri anti, care neutralizează toxina și nu permit să se desfășoare procesul patogen.

Rep: Acest lucru înseamnă că va reduce substanțial riscul general de progresie către forme severe de boală.

Dr. Virgil Musta: Exact, o stopăm în evoluție și stopăm evoluția spre forma inflamatorie, care este forma severă de boală.

Citește articolul pe rfi.ro