Executivul de la Madrid va plăti un Venit Minim Vital segmentelor celor mai vulnerabile ale populației 

Via: rfi.ro

Miercuri, ministrul asigurărilor sociale, José Luis Escrivá, făcea cunoscut presei faptul că Guvernul va aproba, în următoarele săptămâni, acordarea unui așa numit Venit Minim Vital de care ar trebui să beneficieze segmentele cele mai vulnerabile ale societății. O victorie importantă pentru partidul de extremă stângă, Unidas Podemos, care cerea implementarea acestei măsuri încă de la sfârșitul anului trecut, când a negociat condițiile de participare la guvernare alături de Partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez.

În ultimele săptămâni au avut loc negocieri tensionate între miniștrii socialiști și cei de la Podemos privitor la aplicarea acestei măsuri. Primii ar fi dorit să o mai amâne câteva luni, iar cei din urmă ar fi vrut ca această amânare să fie cel puțin compensată cu plata unui ajutor temporar cu caracteristici similare, dar în cele din urmă Pedro Sanchez și Pablo Iglesias au căzut de acord că plata acestui Venit Minim Vital trebuie să fie implementată cu maximă celeritate, ținând cont de nefericitele circumstanțe create de criza sanitară.

“Există sute de mii de familii în Spania care nu mai pot aștepta câteva luni, astăzi vrem să le spunem că Guvernul este conștient de situația lor și că va face toate eforturile pentru a accelera procedurile necesare pentru ca acest Venit Minim Vital să poată fi plătit încă din luna mai ” comenta cu nedisimulată satisfacție vicepremierul Pablo Iglesias pe rețelele de socializare.

Într-un mesaj publicat miercuri, apropiați ai vicepremierului anunțau că măsura va fi prezentată joi, 16 aprilie, dar, ulterior, Pablo Iglesias a revenit cu detalii anunțând că „deocamdată au loc reuniuni pentru a pune la punct ultimele detalii” ale proiectului.

Încă nu este clar calendarul de implementare a acestei măsuri și nici suma la care va ajunge, dar aplicarea ei a devenit o certitudine în ultimele zile.

De fapt, ce este acest Venit Minim Vital gândit de executivul de la Madrid?

În esență, ar trebui să fie un venit minim garantat pentru toate persoanele care nu primesc nici un altfel de ajutor social.

Vicepremierul Pablo Iglesias calcula inițial că ar putea fi vizate mai mult de cinci milioane de persoane, deși deocamdată nu există o estimare oficială.

Pe de altă parte, potrivit explicațiilor oferite de ministrul asigurărilor sociale, de această măsura ar putea să beneficieze aproximativ un milion de familii, dintre care aproape 100.000 ar fi familii monoparentale.

José Luis Escrivá a ținut să precizeze un alt important detaliu și anume că acest venit minim va fi destinat familiilor, în funcție de circumstanțele fiecăreia și că nu va fi un venit individual.

În ceea ce privește valoarea acestui ajutor, nu se cunosc date oficiale, dar conform celor mai recente sume vehiculate în presă, ar putea porni de la 580 de euro pe lună pentru o familie monoparentală cu un copil în întreținere și ar putea ajunge până la 858 de euro pentru o familie compusă din patru persoane.

În mod neașteptat, măsură a fost primită cu nemulțumire de organizațiile patronale care au reproșat executivului o „lipsă de loialitate” pentru faptul ca nu au fost consultate în redactarea acestui proiect.

Citește articolul pe rfi.ro