Exodul părinților. Cum sunt afectați copiii care au părinții la muncă în străinătate?

Via: rfi.ro

Statisticile oficiale citate de Salvați Copiii arată că peste 20.000 de minori au ambii părinţi plecaţi în străinătate sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat.

Directorul de programe de la Salvați Copiii Anca Stamin spune la RFI ce efecte are acest lucru asupra minorilor: ”Sigur că sunt efecte în primul rând la nivel emoțional, apoi și la nivel comportamental, dar și în ceea ce privește educația. Lipsa mamei este mai intens resimțită de către copii și aceasta pe de o parte pentru că în multe familii, cu mama este o relație mai apropiată a copiilor, iar pe de altă parte, pentru că în lipsa mamei, multe din treburile casnice revin copiilor de vârstă mai mare”.

Ea atrage atenția că ”în situația în care relația este deficitară, nu este o comunicare constantă între părinți și copii, aceste lucruri au repercusiuni negative, atât la nivel emoțional, cât și comportamental. Practic, vorbim despre apariția unor sentimente de abandon, de vinovăție ale copiilor, de scăderea încrederii în sine și implicit de scăderea interesului pentru școală”.

De precizat că primele cinci județe în care sunt cei mai mulți copii cu părinții plecați la muncă în străinătate sunt din Moldova: Suceava, Botoșani, Iași, Neamț și Bacău.

Citește articolul pe rfi.ro