Expert în sănătate publică: Revenirea la normalitate anunțată de premier e o distopie

Via: rfi.ro

Vrem să revenim la normal de la 1 iunie. Condiția e să ne vaccinăm, spune premierul. Ținta e atingerea unui prag de cel puțin 5 milioane de persoane vaccinate anti-covid la 1 iunie pentru a putea redeschide economia. Florin Cîțu a lansat un apel către politicieni şi reprezentanţi ai bisericii ca în această perioadă să se implice în accelerarea campaniei de vaccinare.
În opinia lui Florin Cîțu, măsurile pentru combaterea pandemiei de COVID-19 funcţionează şi deja dau rezultate deși a trecut abia o săptămână de la luarea lor. Mesajul șefului Guvernului vine la doar o zi după ce ministrul Sănătății și mai mulți manageri de spitale au explicat că situația e gravă, că secțiile sunt pline de bolnavi și că prin includerea unor unități precum institutele Oncologic sau Fundeni, am atins ultima linie de apărare în lupta cu pandemia.
Declarația premierului e una politică și îndeamnă mai degrabă la relaxare, spune Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai. “O singură relaxare se poate face în acest moment: avem populație care e vaccinată și care ar putea în acest moment să interacționeze fără distanțare, fără mască, în spații controlate: în restaurante, la concerte, la evenimente”.

De când a început pandemia e prima dată când suntem la capacitate maximă și nu mai sunt paturi și nu mai sunt locuri pe secțiile de terapie intensivă. Situația-i extrem de serioasă. Echivalentul ar fi că o persoană își rupe mâna și la ortopedie nu mai sunt locuri și trebuie să stea în situația asta. În contextul ăsta, declarația primului ministru e distopică, sincer.

Revenirea la normalitate anunțată de Florin Cîțu e doar o proiecție, spune profesorul Răzvan Cherecheș în opinia căruia, indiferent cât de mult va accelera campania de vaccinare anti-covid, presiunea din secțiile ATI covid nu va scădea până la 1 iunie. Nu are cum, subliniază specialistul. “Să spui că la o săptămână după restricții se vede efectul, nu-i adevărat… N-are cum să se vadă”.

Populația care e vaccinată ar putea să interacționeze fără distanțare, fără mască, în spații controlate

Profesorul clujean îl contrazice pe șeful Guvernului și în privința stabilizării infectărilor pe un așa zis platou. “Nu sunt date care să sugereze așa ceva. Declarația premierului e o declarație politică. Înțeleg nevoia de a oferi un mesaj pozitiv, dar cred că felul în care a făcut-o îndeamnă mai degrabă la relaxare. Mesajul premierului mi se pare mai degrabă <situația-i bună>. Nu, niciodată nu am avut o situația mai proastă”, afirmă Răzvan Cherecheș. Asta cu atât mai mult cu cât luni a fost atins un nou record negativ: cel mai mare număr de pacienți covid internați în spitale, de la începutul pandemiei în România – 14.165.

În contextul recentelor proteste anti-covid, e clar că tensiunea e mare în societate, România nu face excepție, situații similare au fost și în celelalte țări europene. “Modalitatea de descărcare a presiunii în niciun caz nu se poate face transmițând un mesaj de relaxare generală. O singură relaxare se poate face în acest moment și nu înțeleg de ce nu se discută: avem populație care e vaccinată și care ar putea în acest moment să interacționeze fără distanțare, fără mască, în spații controlate: în restaurante, la concerte, la evenimente”.

Citește articolul pe rfi.ro