Exporturile de vin ale R.Moldova au atins maximul ultimilor ani. România, principalul importator

Via: rfi.ro

Republica Moldova a exportat, în 2019, aproape 157 mln de litri de vin, în creștere cu 9% (sau cu cca 13 milioane litri) față de anul trecut. Din totalul volumului exportat, vinurile liniștite dețin o cotă de 94%, divinurile și distilatele – 3%, vinurile fortificate – 2%, iar spumantele – 1%.

Pe parcursul anului 2019, România continuă să fie o piață strategică și se află în fruntea clasamentului țărilor care importă Vinul Moldovei, atât după volumul exporturilor, cât și în funcție de veniturile generate. Aproape 14 la sută sau 6 mln de litri de vin au fost importați de România, fiind urmată de Polonia, cu cca 13 la sută sau peste 5 mln de litri de vin. Federația Rusă ocupă locul trei în clasamentul Oficiului Național al Viei și Vinului, cu 12,7 % sau peste 5 mln litri, iar Ucraina e pe poziția a șasea, cu aproape 6 la sută sau peste 2 mln și jumătate de litri de vin importat din R.Modova, anul trecut.

R.Moldova a exportat vin în 67 de țări ale lumii, în sumă de cca 160 mln euro cu 9,2% (sau cu 13 milioane de euro) mai mult decât în anul 2018.

Totodată, exporturile de vin în vrac au înregistrat o creștere semnificativă în anul 2019 și au ajuns la 108 mln de litri de vin. Cifrele arată că în top 10 țări în care Moldova a exportat cel mai mult vin în vrac se regăsesc Belarus, Georgia, Federația Rusă, Marea Britanie, Cehia, România, Germania, Ucraina, China, Italia. Creșterile volumelor vinului în vrac pentru export se datorează faptului că recolta de struguri a fost una peste media anuală.

În anul 2019 vinurile moldovenești au ajuns în premieră în Afganistan, Siria, Togo, Guam. Totodată, după o pauză de câțiva ani, Vinul Moldovei a ajuns din nou pe masa consumatorilor din Australia, Norvegia și Libia.

R.Moldova, inclusă în topul celor mai bune destinații turistice vinicole din lume

Recent, Republica Moldova a fost inclusă în topul celor mai bune destinații turistice vinicole din lume, în 2020, scrie Winerist.com. În același top se mai regăsesc Anglia, Santa Barbara,Yarra Valley din Australia, Sicilia, Alentejo, dar și Elveția.

”Această națiune mică, dar perfect formată, cuprinsă între România și Ucraina, va atrage cu siguranță atenția turiștilor datorită farmecului rural, istoriei, arhitecturii magnifice și peisajelor. Ba mai mult, Moldova este țara cu una dintre cele mai vechi și fascinante culturi viticole din Europa, are cel mai mare beci subteran din lume și peste 150 de producători de vin. Frumusețea naturală intactă a Moldovei, mâncarea și vinul local incredibil, alături de ospitalitatea inedită face ca orice vizitator să se simtă membru al acestei familii. Nu în zadar „Fii oaspetele nostru” a devenit sloganul turistic al țării”. Astfel este descrisă Moldova de Winerist.

Să spunem că, vinurile de top din R.Moldova pot fi găsite într-un ghid, realizat de wine bloggerul moldovean, Andrei Cibotaru, deținător al diplomei de somelier european, participant la cele mai importante expoziții internaționale de vinuri. Publicația conține descrierile a 50 de vinuri de top, aranjate într-o selecție non-erarhică.

Citește articolul pe rfi.ro