Familia regală britanică “vulnerabilă în fața Rusiei” din cauza secretelor livrate de un spion KGB din anturajul reginei

Via: rfi.ro

Channel 4 din Marea Britanie a difuzat duminică seara documentarul Regina Elisabeta și spionul din palat care reia povestea lui Anthony Blunt, acuzat că și-a trădat nu numai țara, ci și familia regală, pentru care lucra și care avea mare încredere în el.

Anthony Blunt, susține documentarul, le-a dat controlorilor săi sovietici o colecție de scrisori regale atât de compromițătoare, încât acestea ar putea folosite și azi de Rusia pentru șantajarea Casei de Windsor.

Scrisă de unchii reginei, ducii de Windsor (fostul rege Eduard al VIII-lea care a abdicat în 1936 în favoarea fratelui său George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta) și Kent, rudelor lor din Germania, corespondența ar putea arăta profunzimea simpatiilor lor naziste și s-ar fi dovedit extrem de jenantă dacă ar fi fost eliberată în anii războiului rece.

În documentar este menționată însăși poziția împăciuitoare față de Germania nazistă a lui George al VI-lea, chiar și în 1940 când Marea Britanie era de un an în stare de război cu Hitler.

La sfârșitul războiului, regele George al VI-lea, i-a cerut personal lui Blunt, care vorbea germana, să-l însoțească pe bibliotecarul regal Owen Morshead într-o misiune secretă.

Ei au fost însărcinați cu recuperarea a aproape 4.000 de scrisori scrise de regina Victoria către fiica sa de vedetă, împărăteasa Victoria, care au fost depozitate la fosta casă a acesteia, Castelul Friedrichshof, lângă Frankfurt – ocupată atunci de americani.

Alte corespondențe păstrate la proprietate includeau scrisori între ducii de Windsor și Kent și prințul Philipp de Hesse, nepotul împărătesei Victoria și unul dintre cei mai puternici aliați aristocrați ai lui Hitler.

Regele știa că, în mâinile greșite, scrisorile se pot dovedi extrem de dăunătoare. Conform documentarului, Blunt a microfilmat scrisorile scrise de ducii de Windsor și Kent către rudele lor germane și le-a trimis la Moscova într-un plic diplomatic.

Agent KGB cunoscut de MI5

Blunt, care a studiat la Cambridge, a fost recrutat ca agent KGB de un coleg Guy Burgess, care era ca și el homosexual. Ei au făcut parte alături de Kim Philby, Donald MacLean și John Cairncross dintr-un celebru grup “Cei cinci de la Cambridge” care au spionat în favoarea URSS încă de la mijlocul anilor 1930.

Spionii KGB de la Cambridge

Anthony Blunt era unul dintre cei cinci spioni de la Cambridge recrutați de KGB
Image source:
Pinterest

În timpul războiului, Blunt a fost recrutat de MI5, serviciul de securitate intern, ceea ce i-a permis să transmită sovieticilor informații clasificate la cel mai înalt nivel, inclusiv detalii despre debarcarea aliaților în Normandia din iunie 1944, care ar fi putut nimeri din greșeală în mâinile naziștilor compromițând operațiunea.

Devenit în 1945 curator al extrem de valoroasei colecții particulare de picturi ale familiei regale, Blunt a continuat să transmită informații clasificate controlorilor săi de la Kremlin, inclusiv despre familia regală.

Activitatea sa a devenit suspectă și el a fost intervievat de MI5 de 11 ori între 1951 și 1964, dar nu a fost luată nicio măsură împotriva sa. În 1964 CIA l-a demascat pe Blunt la MI5, dar nici atunci nu a fost luată nicio măsură împotriva sa, mai mult, el a continuat în funcția de curator regal.

Citește articolul pe rfi.ro