Fost comunist și socialist, primarul Chișinăului, care și-a lansat partid ”pro-european”, în 2014 cerea denunțarea Acordului de Asociere cu UE

Via: rfi.ro

Din proiectul de lege publicat de deputatul PAS, observăm că printre semnatari, alături de fostul lider PSRM, Igor Dodon, este și Ion Ceban, pe atunci membru al grupului deputaților socialiști, transfugi din Partidul Comuniștilor, condus de Vladimir Voronin. Vorbim despre un proiect de lege ”pentru denunțarea Acordului de Asociere între R.Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de altă parte”. ”Un proiect de lege a fost semnat de socialiști, inclusiv Ivan Ceban, pe atunci mâna dreaptă a lui Dodon, de a denunța Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Adică, de a-l anula. Doar un exemplu despre tot ce trebuie să știm despre „europenismul” lui Ceban. Se schimbă echipe, se schimbă guverne, inclusiv partide. Dar nu poți să fii azi prorus și să duci Moldova spre uniunea vamală, luptând cu integrarea europeană, iar mâine să devii proeuropean. Ține de valorile din care ești construit. Dacă le ai, desigur”.

”Anul 2014. Rusia anexează Crimeea și încurajează separatismul din estul Ucrainei, inclusiv susține începerea conflictului militar din Donbas. Ambiția a fost mai mare. S-a încercat operațiuni similare și în Harkov, și în Odesa, și alte orașe din sudul și estul Ucrainei. Era nevoie de tensionare și în Moldova. Aici, agenții pro-ruși din PSRM depuneau eforturi supraumane să tensioneze situația, alimentând antieuropenismul și separatismul”, spune deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Înainte de face anunțul legat de lansarea partidului Mișcarea Alternativa Națională, pe 23 august, edilul Ion Ceban, de la tribuna Primăriei, le-a mulțumit cetățenilor pentru încrederea care i-au oferit-o când a fost ales în funcția de primar al municipiului Chișinău. ”Timp de 2 ani și 10 luni am demonstrat că orașul Chișinău, cât și suburbiile pot să se dezvolte, să prospere, să renască și oamenii să vadă și să simtă cu adevărat aceste schimbări. Aceste schimbări spre bine le-am realizat împreună cu o echipă nouă la Primăria Chișinău și, desigur, cu suportul locuitorilor. Şi asta în pofida crizelor: Covid – 19, a refugiaţilor, criza energetică”. ”Fiecare merită să trăiască mai bine acasă și să contribuie la fundamentarea temeliei unei altfel de abordări a întregii societăți, una constructivă și de lungă durată a prosperității Republicii Moldova”.

”Anunț că lansăm Partidul Mișcarea Alternativa Națională. Partidul care este pentru fapte realizate și contra vorbelor sterile. Suntem pentru dezvoltarea țării, pentru renaștere şi modernizare, pentru independența și neutralitatea Republicii Moldova. Suntem pentru integrarea europeană începută mulți ani în urmă și pentru asta vom lupta şi acţiona. Foarte mulți ne întreabă, ne sună și vor să vină în echipa noastră, iar noi suntem deschiși pentru toți cei care sunt gata să răsuflece mânecile și să muncească mult, pentru ca lucrurile să se schimbe spre bine”.

Potrivit lui Ceban, au început pregătirile pentru ca noua formațiune, în opoziție față de actuala guvernare, să fie înregistrată.

Între timp, PSRM anunță că a luat act de declarațiile edilului capitalei, menționând că decizia îi aparține în totalitate, socialiștii având propria agendă politică.”Acestea sunt deciziile lui personale. PSRM are o echipă și o ideologie stabilă, agendă proprie și responsabilitate față de alegători.

Citește articolul pe rfi.ro