Fostul premier ceh Andrej Babiš, judecat sub acuzația de fraudare a fondurilor UE

Via: rfi.ro

Miliardarul Andrej Babiš este acuzat că a obținut în mod ilicit 2 milioane de euro din fondurile europene destinate IMM-urilor pentru dezvoltarea ”Cuibului de berze”, un hotel și centru de conferințe din zona rurală din Boemia.

Problema ar fi că el nu era eligibil pentru un astfel de ajutor financiar, deoarece investiția făcea parte, în realitate, din imperiul său de afaceri multi-industrial Agrofert, care controlează vaste părți ale economiei cehe.

În 2018, un raport al unității antifraudă din UE, OLAF, a concluzionat că au fost încălcate numeroase legi pentru obținerea fondurilor.

Babiš, care spune că acțiunile împotriva sa sunt motivate politic, se apără afirmând că este „un caz vechi de 15 ani” și califică acuzațiile drept mincinoase.

Treisprezece zile au fost rezervate pentru proces, fiind așteptate mărturii de la cel puțin o duzină de martori, inclusiv fiul lui, Andrej Babiš Jr.

După ani de amânări, Babiš a fost în cele din urmă pus sub acuzare în martie, când parlamentarii i-au ridicat imunitatea parlamentară, la cinci luni după ce a pierdut puterea în alegerile generale.

Babiš a reușit anterior să prevină un proces menținându-și imunitatea datorită sprijinului parlamentar pentru guvernul său de coaliție.

Acum, el riscă o pedeapsă cu închisoarea, dar ar putea scăpa mai ușor, inclusiv prin plata unei amenzi.

Amenințare asupra viitorului politic

Adevărata problemă pentru Babiš ar putea fi însă urmările asupra carierei sale politice. Un verdict de vinovăție i-ar putea distruge speranțele de a câștiga președinția cehă, în alegerile programate în ianuarie 2023, notează ziarul britanic The Guardian, care urmărește cazul.

Deși nu și-a declarat candidatura, Babiš a lăsat să se întrevadă intențiile sale, făcând un tur al țării într-o furgonetă și lansând discursuri populiste, inclusiv critici privind sprijinul militar al Republicii Cehe pentru Ucraina și acceptarea a circa 400.000 de refugiați ucraineni.

Dar până la clarificarea intențiilor sale politice, presa cehă remarcă faptul că procesul este cea mai bună veste pentru funcționarea statului de drept.

Și că a devenit destul de clar pentru toată lumea că influența politică nu înseamnă automat protecție față de lege.

În definitiv – comentează ziariștii cehi citați de Eurotopics – Babiš are dreptate când spune că nu ar fi fost judecat dacă nu ar fi intrat în politică.

În acest caz, înșelătoria lui probabil că nu ar fi fost niciodată descoperită, deoarece nimeni nu ar fi văzut vreun motiv anume pentru a investiga unul dintre miile de cazuri de subvenție.

Dar oricine intră la cel mai înalt nivel al politicii și pretinde că este un luptător împotriva corupției, trebuie să ia în considerare faptul că propriul trecut este supus, de asemenea, unui control atent.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Citește articolul pe rfi.ro