Frica politicienilor de extremiști, o posibilă explicație pentru inacțiunea din pandemie

Via: rfi.ro

Guvernul vrea certificat verde covid “pentru toate activităţile pe care le avem în România”. Anunțul făcut de premierul Florin Cîțu vine în contextul în care Bucureștiul și Ilfovul au rata de infectare de peste 15 la mie, iar autoritățile sanitare pun problema carantinei. Măsura nu ar avea efect, e de părere șeful Guvernului, care vrea să mențină economia deschisă astfel că se gândește la folosirea certificatului verde inclusiv în marile magazine. „Asta nu este restricționare. Ar fi o triere. Dacă te vaccinezi, dacă ai trecut prin boală, dacă ești testat… Deci sunt trei variante”, precizează Cîțu, care subliniază că decizia urmează să fie luată de Parlament.
În plus, angajații din sănătate, atât din sectorul public, cât și din sectorul privat, care nu sunt vaccinați și nu au trecut prin boală, ar urma să se testeze pe banii lor. Guvernul a depus un proiect de lege în acest sens.

Măsura utilizării certificatului verde a fost luată de multe alte state pentru a încuraja vaccinarea și pentru a evita o criză medicală precum cea din România. “De ce nu s-au luat aceste măsuri până acuma?”, întreabă retoric politologul Cristian Pîrvulescu. El vorbește la RFI despre iresponsabilitatea celor care au susținut ridicarea restricțiilor și s-au împotrivit vaccinării anti-covid. “Sunt vinovați de sutele de morți zilnice”.

Va exista o majoritate în Parlament pentru a impune, prin lege, utilizarea certificatului verde?

Măsura presupune legiferare, deci ar trebui să existe un proiect în Parlament care să fie susținut de suficient de mulți parlamentari, asta presupune încă multe zile, timp în care situația nu face decât să se agraveze. Întrebarea este de ce nu s-au luat aceste măsuri până acuma. (…) Iresponsabilitatea celor care au susținut ridicarea restricțiilor și s-au împotrivit vaccinării este imensă. Sunt vinovați de sutele de morți zilnice și de influențarea în mod negativ a stării opiniei publice românești. (…) Că va exista o majoritate – foarte probabil – dar riscul este acela de a avea în continuare o dezbatere politică inutilă în condițiile în care nu s-a luat niciun fel de măsură pentru o comunicare judicioasă și țintită în legătură cu beneficiile vaccinării. Nu întâmplător România și Bulgaria sunt în situația în care sunt pentru că în aceste țări, din cauza crizelor politice, nu s-au putut lua măsurile necesare.

Politicienii contrazic autoritățile sanitare în privința măsurilor anti-epidemice. Cum am ajuns aici?

Atunci când instrumentul sanitar, vaccinul, nu este folosit, vaccinul, singura măsură care dă rezultate pentru scăderea numărului de îmbolnăviri și de internări este carantinarea. Nu am fost niciodată într-o asemenea situație. În valurile precedente am reușit să aplatizăm curba și să nu ajungem în situația în care spitalele să fie debordate. Suntem într-o asemenea situația. Acum e prea târziu. Frica de antivacciniști și de extremiști ne-a adus într-o asemenea situație, dar nu a îmbunătățit situația sanitară, din contră.

Măsurile nepopulare și reflectarea lor în sondajele de opinie

Ceea ce caracterizează un autentic om politic este că ia măsurile necesare chiar dacă aceste creează obiecții și chiar tulburări pentru că sunt măsurile care sunt în interesul general.

Citește articolul pe rfi.ro