Furnizorii de energie din România: Noua OUG 119/2022 a fost făcută fără consultarea reală a pieţei

Via: Newmoney.ro

Noua Ordonanţă 119/2022, menită să guverneze piaţa de energie a fost făcută în mare grabă, fără o consultare reală a participanţilor din domeniu, avertizează reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

„În loc să facă ordine şi să soluţioneze probleme, noua OUG creează haos şi loveşte – prin măsurile adoptate – în toţi operatorii pieţei de energie, periclitând securitatea aprovizionării cu energie a consumatorilor din România. Dorim să fim bine înţeleşi: nu suntem împotriva taxării unor venituri extraordinare, înţelegem necesitatea contribuţiei de solidaritate în cazuri punctuale ale unor câştiguri ieşite din tipar. Ce nu înţelegem este lipsa totală de transparenţă, modul în care s-a elaborat şi aprobat acest act normativ, care guvernează piaţa de energie. Sunt multe prevederi neclare în actul normativ cu un mare impact negativ asupra activităţii furnizorilor, traderilor şi producătorilor, şi care, în final periclitează securitatea aprovizionării cu energie a consumatorilor din România”, a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFEER.

În acelaşi context, furnizorii de energie din România solicită autorităţilor să se revină asupra Ordonanţei, acolo unde sunt neclarităţi, iar în cadrul consultărilor cu participanţii la piaţă să se găsească acele soluţii care să asigure o bună funcţionare a pieţei de energie, a operatorilor şi sprijinul atât de necesar consumatorilor în această perioadă

„Noua OUG 119/2022, un act normativ menit să guverneze piaţa de energie, cu impact major asupra acesteia, a fost făcută în mare grabă, fără o consultare reală a participanţilor la piaţă. Membrii AFEER sunt de acord că OUG 27/2022 trebuia modificată, având în vedere problemele pe care le-a creat atât asupra industriei energetice, cât şi a consumatorilor, precum şi asupra bugetului de stat. Modificările aveau ca scopuri principale, pe de o parte, găsirea unui echilibru intre veniturile la buget si decontările necesare schemei de sprijin, iar, pe de altă parte, calmarea creşterii preţurilor pe piaţa angro. În schimb, noua OUG 119/2022 nu numai că nu rezolvă problemele, ci le adânceşte şi creează altele noi, suplimentare. Prin aceste modificări nu doar că nu se acordă sprijin pentru toţi consumatorii, aşa cum s-a dorit încă de la implementarea primei scheme de ajutor (având în vedere că se reduce numărul beneficiarilor schemei de sprijin pentru plata facturilor), dar, mai mult, se loveşte în toţi operatorii din piaţă: producători, furnizori, traderi, fără a ţine cont de realităţile din practică”, se arată într-un comunicat de presă al AFEER.

    „Astfel, plăţile sunt incerte, în timp ce furnizorul va trebui să plătească la timp producătorilor, transportatorilor, distribuitorilor, precum şi bugetului statului. Totodată, OUG prevede si că valoarea maximă a preţului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat pentru energia electrică este de 1300 lei/MWh , în condiţiile în care chiar dacă există contracte încheiate în perioada anterioară cu preţuri mai mici, in ultima perioadă preţurile din piaţă au fost substanţial mai mari şi există un risc major de pierderi pentru furnizori. De asemenea se complică şi mai mult factura emisă către clientul final! O factură şi aşa destul de greu de desluşit. Noua Ordonanţă face absolut improbabile investiţiile, pentru că nu vor putea fi încheiate PPA-urile, atât de mult aşteptate”, consideră specialiştii.

    În viziunea acestora, noua OUG limitează producătorii să încheie contracte bilaterale negociate direct doar cu furnizori ai clienţilor finali, operatori de reţele şi un număr foarte mic de consumatori. „Din păcate, vechea OUG 27/2022 a scăzut ratingul bancar al furnizorilor, din cauza întârzierilor în decontarea sumelor ce ar fi trebuit să le fie rambursate de Guvern. Iar noua OUG 119/2022 nu face decât să adâncească şi mai mult imposibilitatea de a face noi investiţii, fie ele clasice, fie regenerabile”, apreciază AFEER.

    Conform asociaţiei profesionale, „poate cea mai gravă problemă este aceea că România riscă „să stingă lumina”, cel puţin la unii consumatori”, iar „de câţiva ani, România este importator net de energie şi gaze naturale, având în vedere că nu îşi poate satisface consumul din producţia internă”.

    „Formula prin care se determină contribuţia de solidaritate pentru producători, furnizori şi traderi prevede taxarea diferenţei între preţul mediu ponderat de vânzare şi cel de referinţă. Preţul de referinţă este cel de achiziţie a energiei electrice şi gazelor naturale, la care se adaugă o marja bruta de 2%. Pentru tranzacţiile la graniţă, această marjă de 2% nu acoperă costurile, ceea ce va determina stoparea importurilor, cu consecinţe incomensurabile asupra consumatorilor din România, fie ei casnici sau industriali. În contextul aspectelor semnalate, AFEER solicită autorităţilor să se revină asupra Ordonanţei, acolo unde sunt neclarităţi, şi – în cadrul consultărilor cu participanţii la piaţă – să se găsească acele soluţii care să asigure o bună funcţionare a pieţei de energie, a operatorilor şi sprijinul atât de necesar consumatorilor în această perioadă, în conformitate cu reglementările naţionale şi comunitare”, se menţionează în comunicat.

    AFEER, înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, un număr de 38 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică şi/sau de gaze naturale, care asigură furnizarea energiei atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate şi 65% din consumul final de gaze naturale.