Germania reușește să facă față iernii grele, însă riscurile nu se țin departe

Via: rfi.ro

Destatis, autoritatea germană în domeniul statisticii va publica vineri, la ora 10:00 (09:00 ora Londrei), cifrele privind valorile PIB-ul aferente ultimelor trei luni ale anului 2022. Analiștii preconizează o stagnare a scăderii acestor valori, luând în considerare creșterea neașteptată de 0,4% înregistrată în cel de-al treilea trimestru.

„Economia țării nu a fost și nu s-a dovedit nici la momentul de față atât de afectată de schimbările care s-au produs, precum am anticipat în toamnă”, a declarat Jan-Christopher Scherer, economist în cadrul Institutului German de Cercetare Economică (DIW Berlin).

„Nu ne așteaptă nicio recesiune prea gravă”, a declarat Scherer pentru AFP.

Costul exorbitant al gazului și al electricității a sporit inflația, având un impact puternic asupra industriei și afectând consumatorii Germaniei, cea mai mare economie din Europa.

Însă numeroasele eforturi depuse de guvern în acest sens, alături de temperaturile blânde din iarna aceasta au atenuat scăderea economică și au înlăturat orice temere referitoare la instaurarea unei crize economice.

„Am constatat că anul trecut, sectoarele în care producția generează mult consum de energie au generat o scădere economică majoră”, a precizat Michael Groemling, șeful departamentului de cercetare macroeconomică de la Institutul Economic German din Köln.

Însă, potivit declarației făcute de Michael Groemling către AFP, perspectivele generale se arată „mult mai favorabile în luna decembrie decât se preconiza în toamnă”, acest fapt datorându-se îmbunătățirii nivelului de aprovizionare cu energie.

În vreme ce majoritatea estimărilor semnalau o înrăutățire a situației, până și guvernul însuși preconizase în luna octombrie o scădere de 0,4% a economiei în anul 2023.

Însă eforturile depuse pentru a mări rezervele de gaz în vederea pregătirii pentru iarnă au permis Germaniei să evite producerea unor deficite majore.

Potrivit lui Michael Groemling, creșterea prețurilor a fost plafonată și de pachetul substanțial de sprijin în valoare de 200 de miliarde de euro (216 miliarde de dolari) care a fost anunțat în luna septembrie și a fost conceput pentru a scădea prețul facturilor la energie ale consumatorilor casnici și pentru a oferi ajutor întreprinderilor din țară.

După șocul inițial provocat de creșterea vertiginoasă a prețurilor, consumatorii, pe de-o parte, s-au adaptat situației, fiind împăcați cu ideea că prețurile au fost majorate, în timp ce industria, pe de altă parte, a găsit modalități „inovatoare” de a economisi energie, a mai precizat economistul Jan-Christopher Scherer.

Cu toate acestea, costurile erau semnificativ mai mari decât în anii precedenți, ceea ce a constituit o „mare problemă” pentru industrie, declară acesta.

„În pierdere continuă?”

Unii analiști avertizează că această stagnare s-ar putea dovedi a fi doar una de moment, având în vedere riscurile semnificative care se prefigurează.

Cel mai probabil, Germania nu va reuși să evite recesiunea, și anume, două trimestre consecutive în care se înregistrează scăderi majore la nivel economic, o criză ce, potrivit lui Oliver Holtemoeller, directorul adjunct al Institutului de Cercetare Economică din Halle, risca să planeze asupra țării de la începutul anului trecut.

„Următoarele luni vor fi niște luni dificile”, a mărturisit acesta, precizând faptul că majorarea bruscă a prețurilor la energie, cauzată de decizia Rusiei de a reduce aprovizionarea cu gaze a Germaniei, a dus inflația la valoarea de 10,4% în octombrie anul trecut.

Citește articolul pe rfi.ro