Grégory Rateau: La lepetitjournal.com încercăm zilnic să arătăm că există şi lucruri bune în România

Via: rfi.ro

Grégory Rateau:La început, oamenii credeau că e vorba despre un ghid turistic. In realitate însă această carte arată pasiunea pe care o nutresc pentru literatură şi în particular pentru acest gen literar care este literatura de călătorie. Iţi permite o mare libertate pe care romanul nu o mai are azi. Singurul obiectiv al scriitorilor de azi este de a povesti ceva ori eu cred că romanul, sub această formă, este de multă vreme mort. Literatura de călătorie îţi dă multiple libertăţi, de exemplu de a integra filosofia în interiorul unor gânduri despre voiaj. Totodată, acest gen literar îţi permite să descrii şi primele percepţii pe care le ai când descoperi o ţară. Cred că asta a plăcut oamenilor dar şi criticilor. Azi nu cred că am aceeaşi privire pe care o aveam la început când am sosit în România. Cred că cititorii au apreciat şi faptul că nu sunt un „specialist” care vorbeşte despre România, sau un jurnalist care descoperă ţara şi încearcă să o pună în valoare.

Vasile Damian: Locuiţi din 2014 în România. 5 ani mai târziu, aţi mai scrie aceeaşi carte de călătorie sau v-aţi schimbat părerea între timp?

G.R.:Nu reneg nimic din ceea ce am scris dar cred că această carte nu ar avea niciun sens azi. Azi, prin jurnalism, vorbesc zilnic despre actualitate, mă interesez despre ce se întâmplă în România. Cu alte cuvinte, nu aş mai putea aborda acest subiect, nu l-aş mai face sub această formă. De aceea, nu regret nimic şi spun că această carte nu ar mai putea exista azi.

V.D.: La ceremonia găzduită de Ambasada României ne veţi prezenta şi primul Dvs. roman intitulat „Noir de soleil”. Despre ce este vorba în această nouă carte? Tot o călătorie?

G.R.: Este vorba despre un roman, deci e o ficţiune chiar dacă eu personal mă inspir mult din ceea ce trăiesc sau observ. E povestea unui străin care ajunge în Liban cu logodnica lui de origine libaneză ca să facă un film. In haosul războiului civil din ţară, cei doi vor încerca să facă filmul dar treaba devine repede imposibilă. Descoperim deci un Liban complet diferit de imaginea de pe cărţile poştale. Romanul abordează şi chestiunea cuplului pentru că în fapt, cuplul din carte se va despărţi, se va rupe în acel climat de criză. Libanul trăieşte crize dintotdeauna, lucru care se confirmă chiar şi azi când Libanul este din nou în centrul actualităţii.

“Noir de soleil” este primul roman semnat de Grégoy Rateau

V.D.: Ieri România, azi Libanul. Mâine unde o să ne mai plimbaţi? De unde vă vine această pasiune a călătoriei?

G.R.:Pasiunea mea este veche. Am crescut în periferia Parisului, la Clichy-sous-Bois, unde eram înconjurat de tineri care aveau origini foarte diverse. Adesea îi auzeam povestind cum se vor întoarce într-o bună zi acasă – în Algeria, Maroc, Tunisia sau în altă parte. Si eu am origini vietnameze dar nu am familie în Vietnam. Eram deci invidios că ceilalţi din jur aveau alte perspective. La asta se adaugă ambianţa gri care era în aceea periferie.

Citește articolul pe rfi.ro