Guantanamo, după 20 de ani

Via: rfi.ro

Din 2002, aproape 780 de bărbați, musulmani, suspectați de a avea legătură cu al-Qaeda, capturați în Afganistan, Pakistan, Irak, sau Yemen, au trecut prin această bază situată pe un teren concesionat de SUA pe teritoriul Cubei. Mulți s-au perindat prin centrele secrete ale unor țări terțe, cunoscute sub denumirea de „găuri negre” ale CIA, unde au fost torturați.

În centrul de detenţie de la baza navală americană, prizonierii sunt considerați „combatanţi inamici”, fără termen de judecată sau eliberare şi pentru care nici dreptul american, nici dreptul internaţional nu ar trebui exercitat, conform administraţiei lui Bush. Președinții Barack Obama și actualul președinte Joe Biden au promis că îl vor desființa, dar centrul există în continuare și niciunul dintre cei 5 acuzați de atentatele din 11 septembrie nu a fost încă judecat, deoarece mărturisirile extrase cu ajutorul torturii nu pot fi admise ca probe.

Majoritatea celor 780 de bărbați de toate naționalitățile, inclusiv francezi, au fost eliberați, după ce au fost deținuți fără acuzații clare sau proces și fără să primească despăgubiri sau scuze oficiale. Lakhdar Boumediene, care a petrecut șapte ani în Guantanamo fără a fi fost pus sub acuzare: „Nu îmi pasă de compensație. Dar sper că într-o zi voi auzi în sfârșit cuvântul scuze. Este o bucată din viața mea pe care am pierdut-o, din cauza lor.”

Câți prizonieri au mai rămas?

În prezent mai sunt 39 de deținuți la Guantanamo. „27 dintre ei au fost sau ar trebui să fie eliberați”, potrivit lui Alka Pradhan, avocat și consilier pentru drepturile omului al comisiilor militare înființate în 2006 pentru a judeca deținuții. Dar administrația americană blochează în prezent orice transfer către state pe care le consideră cu risc ridicat, precum Yemen, Somalia, Siria sau Libia.

Ceilalți deținuți sunt considerați foarte periculoși de către administrația americană. „Zece deținuți sunt urmăriți penal de comisii militare, în 4 proceduri diferite”, explică Alka Pradhan. „Cinci deținuți sunt judecați în ceea ce este cunoscut sub numele de procedura 9/11. Și apoi mai sunt câțiva deținuți pe care guvernul a spus că nu-i va urmări, dar în același timp nu va demara nici un proces de eliberare”

La investirea sa din 2008, președintele Barack Obama a promis că va închide Guantanamo în termen de un an. Actualul președinte Joe Biden, mai precaut, a indicat că acesta era scopul său, dar centrul este încă deschis și niciunul dintre cei cinci acuzați de atentatele din 11 septembrie nu a fost încă judecat, pentru că mărturisirile extrase prin tortură nu sunt admise la proces, iar reprezentanții administrației refuză să organizeze aceste procese pe teritoriul american.

”O parodie de justiție”

Generalul de brigadă John Baker a fost din 2015 și până în decembrie anul trecut consilier-șef al apărării comisiilor militare de la Guantanamo: ”Oricare ar fi fost intențiile inițiale, nimeni nu poate să nege în prezent că Guantanamo a fost un experiment eșuat. Statele Unite au ales să-i tortureze pe cei aflați în custodia lor, lucru care face dreptatea imposibilă. Un singur caz a fost judecat în douăzeci de ani, este o parodie a justiției”, spune el.

Citește articolul pe rfi.ro