Guvernul a aprobat proiectul de lege privind pensiile speciale

Via: rfi.ro

Așa numita reformă a pensiilor constituie un jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență și a fost adoptată de guvern ținându-se cont și de deciziile CCR, a asigurat ministrul muncii, Marius Budăi.

Proiectul modifică legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, legea privind statutul personalului auxiliar din instanțe, legea Curții de Conturi, legea privind corpul diplomatic, legea privind personalul aeronautic si legea funcționarului public parlamentar.

Între altele, proiectul stabilește interdicția ca pensia să depășească salariul de bază și elimină din calculul pensiei sporurile și primele. De asemenea, posibilitatea pensionării anticipate se reduce gradual.

La toate tipurile de pensii speciale sau de serviciu scade la 65 , de la 80%, cuantumul din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate, anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.

Astfel magistrații se vor putea pensiona în continuare la cerere dar doar dupa cel puțin 25 de ani de vechime. De menționat ar fi că vârsta de pensionare crește la 65 de ani, în condițiile în care acum legea prevede 60 de ani pentru magistrați.

În cazul pensiilor militare și ale polițiștilor, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate.

Pensiile de serviciu aflate în plată ar urma să se recalculeze în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a modificărilor, ceea ce ar putea insemna o eventuala contestatie a legii la CCR desi ministrul muncii asigura ca legea nu are probleme de constitutionalitate.

Reamintim, Guvernul României și-a asumat față de CE plafonarea cheltuielilor cu sistemul de pensii la un nivel de 9,4 % din PIB.

Citește articolul pe rfi.ro