Guvernul, convocat vineri seara. Secția Specială, în discuție

Via: rfi.ro

Actualizare 2: Ludovic Orban a declarat că propunerea făcută de ministrul Justiției Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluția desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție , este una corectă. Măsură se află și în programul de guvernare, a spus Orban. „Analizăm propunerea. De principiu mi se pare o propunere corectă și de altfel e și în programul de guvernare, iar angajamentul nostru e transpunere a recomandărilor, pentru că obiectivul nostru este să punem capăt acestui Mecanism de Cooperare și Verificare”, a afirmat Ludovic Orban, la începutul ședinței de vineri seara a Guvernului.

Actualizare 1: „Această Secție a fost înființată prin Legea 7/2018 care a modificat legea 304 din 2004. Aș vrea să reamintesc contextul în care au fost promovate aceste modificări. Unul plin de tensiune, fără consultare publică, cu o critică foarte clară și severă din partea partenerilor europeni. Prin modificarea inițială s-au stabilit modalitățile de numire a conducerii SIIJ, o modificare precară, ceea ce a determinat Ministerul Justiției de a promova o OUG în care se aducea clarificări privind modalitățile de numire a conducerii SIIJ”, a spus Cătălin Predoiu în ședința de Guvern. Ministrul Justiției a atras atenția că OUG prin care se înființa Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost critificată de forurile europene. Instituțiile europene au recomandat României să renunțe la înființarea structurii de parchet.

Deși s-a discutat despre o decizie a CCR care spune că SIIJ e constituțională, Cătălin Predoiu argumentează că CCR s-a pronunțat la compatibilitatea cu Constituția și nu la partea de funcționalitatea Secției, „care e în afara jurisdicției CCR”.

„E o instituție sui generis care iese din principiile de funcționare ale Ministerului Public, prin faptul că s-a creat o categorie de cetățeni care ar putea beneficia de o imunitate de jurisdicție, respectiv procurorii din cadrul SIIJ. Ar putea conduce la posibilitatea procurorilor de a participa la ședințele de judecată să fie oprită”, a spus ministrul.

Știrea inițială

În memorandumul privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, ministrul Justiției Cătălin Predoiu aduce în discuție recomandările forurilor europene în legătură cu Secția. În concluzii, ministrul precizează că soluția este desființarea SIIJ. Guvernul mai are în discuție un proiect de ordonanță de urgență pentru completarea unui articol din OUG 84/2003 pentru înfiinţarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A prin reorganizarea Regiei Autonome „Administraţia Naţională a Drumurilor din România”.Potrivit proiectului de act normativ, este introdus un alineat în OUG 84/2003, prin care CNAIR poate încheia contracte de concesiune de lucrări și de concesiune de servicii pe terenurile care sunt în proprietarea publică a statului. Un alt proiect de ordonanță de urgență vizează prorogarea termenului pentru înființarea Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier prevăzut în legea care modifică ordonanța Guvernului 26/2011. Astfel, termenul este amânat până la 1 ianuarie 2021. Al treilea proiect de ordonanță de urgență completarea art. 201 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, care face referire la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”. Astfel, este introdus un nou alineat la articolul din Legea educației care prevede că studenții Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, înmatriculați la programe de licență, master și postuniversitare pentru nevoiele SRI și altora autorități publice cu atribuții în domeniul securității naționale nu sunt obligați să se înregistreze în Registrul Matricol Unic al Universităților din România.

Citește articolul pe rfi.ro