Guvernul Nicolae Ciucă primește votul de învestire

Via: rfi.ro

Update: Nicolae Ciucă prezintă programul guvernului și pune accent pe educație care, susține el, este un obiectiv principal pentru noul Cabinet:

Ne aflăm astăzi într-un moment mult așteptat de toți românii. Putem să oferim stabilitate și predictibilitate.Alături de toți miniștrii ne angajăm să facem tot ca situația României să se îmbunătățească.Am văzut că au fost persoane surprinse de alăturarea partidelor din Coaliție. Consider că au fost mai preocupate să caute lucrurile care ne despart decât cele care ne unescSuntem determinați să ducem acest program la îndeplinire.Arătăm că punem pe primul loc interesul românilor.Scopul nostru comun constă în modernizarea României și de aceea vom aloca 7% din PIB investițiilor.Un program esențial pentru dezvoltarea țării este programul Anghel Saligny.PNRR e axul principal în îndeplinirea obiectivelor noastreSiguranța cetățeanului e prioritară. Nu ne permitem luxul animozităților politice care pot genera noi crizeO atenție sporită trebuie acordată instituției familiei.Vrem să încurajăm creșterea demografică.Obiectivul nostru este să asigurăm dezvoltarea și prosperitatea țării noastre.Un stat puternic e un stat care sprijină mediul de afaceri . Vom păstra cota unică și suntem împotriva creșterii taxelor

Cabinetul Nicolae Ciucă merge joi în Parlament pentru învestitură, cu o majoritate confortabilă în spate. Nicolae Ciucă urmează să fie votat joi în funcția de prim-ministru în Parlament, de larga majoritate PSD-PNL-UDMR-Minorități.

PSD, PNL și UDMR au împreună 303 voturi, mult peste cele 234 necesare pentru învestire. În plus, coaliția de guvernare se așteaptă să beneficieze și de cele 18 voturi ale deputaților din grupul minoritățile naționale.

Miercuri, propunerile de miniștri din cabinetul Ciucă au primit fără nicio problemă avize favorabile în comisiile parlamentare, iar joi, de la ora 10.00, este programată ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru votul de învestitură.

După circa două săptămâni de negocieri, PSD și PNL au ajuns la un acord pentru a forma un guvern care va fi condus prin rotație, întâi de PNL, apoi de PSD din 21 mai 2023.

Programul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR este constituit pe trei ani, până în 2024, și țintește îmbunătățirea sistemelor de educație și sănătate, reducerea inegalităților dintre urban și rural și stabilirea unor standarde de calitate și de costuri pentru serviciile sociale, potrivit documentului neoficial transmis către Libertatea de surse din arcul guvernamental.

Citește articolul pe rfi.ro