Henry Kissinger: Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei din teritoriul său

Via: rfi.ro

Henry Kissinger a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că ar fi fatal ca Occidentul să se lase cuprins de starea de spirit a momentului și să uite care este locul potrivit al Rusiei în echilibrul european al puterii. „Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a crea tulburări și tensiuni care nu vor fi ușor de depășit. În mod ideal, granița ar trebui să fie o revenire la <status quo ante>. Continuarea războiului dincolo de acest punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei însăși”, a declarat el, potrivit G4Media.ro.

„Sper ca ucrainenii să își potrivească eroismul de care au dat dovadă cu înțelepciunea”, a spus Kissinger. Potrivit acestuia, Rusia a fost o parte esenţială a Europei timp de 400 de ani şi a fost un garant al structurii echilibrului de putere în momente critice. În opinia sa, Ucraina trebuie să fie un stat tampon neutru, nu frontiera de est a Europei.

Comentariile au fost făcute pe fondul semnelor tot mai mari că coaliția occidentală împotriva lui Vladimir Putin se destramă grav, pe măsură ce criza alimentară și energetică se adâncește, și că sancțiunile ar putea să-și atingă limitele.

„Vedem ce este mai rău în Europa”, a declarat vicecancelarul german Robert Habeck la Davos. El a acuzat Ungaria și alte state de paralizarea încercărilor restului UE de a elabora un embargo petrolier în toată regula. „Mă aștept ca toată lumea să lucreze pentru a găsi o soluție, și nu să stea degeaba și să lucreze la construirea parteneriatului lor cu Putin”, a spus el.

Citește articolul pe rfi.ro