Holdingul ROCA Agri RDF finalizează achiziția Dachim și Supliment

Via: Newmoney.ro

ROCA Agri RDF, holdingul de agricultură al ROCA Investments, finalizează achiziţia Dachim şi Supliment, tranzacţie autorizată de Consiliul Concurenţei. Suprafaţa agricolă exploatată de ROCA Agri RDF cumulează astfel 4.000 de hectare, iar cifra de afaceri consolidată la nivel de holding ajunge la 150 milioane de euro, cu un nivel EBITDA de 7,5 milioane de euro.

”Demarată în toamna acestui an, tranzacţia de preluare a companiilor Dachim şi Supliment de la grupul Vetimex Capital (compania de investiţii deţinută de familia Korponay din Baia Mare), de către ROCA Agri RDF primeşte la final de an autorizarea Consiliului Concurenţei. ROCA Agri RDF este holdingul de agricultură al ROCA Investments şi va prelua integral controlul celor două companii”, anunţă grupul.

Suprafaţa agricolă exploatată de ROCA Agri RDF ajunge astfel la 4.000 de hectare, iar holdingul ţinteşte, în urma finalizării acestei tranzacţii, o cifră de afaceri consolidată de 150 de milioane de euro şi un profit, înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 7,5 milioane de euro.

„Ne onorează să primim în cadrul holdingului echipele Dachim şi Supliment şi să contribuim împreună, în continuare, la dezvoltarea potenţialului extraordinar al sectorului agricol din România. În perioada următoare ne vom concentra pe integrarea business-urilor şi urmărim alte oportunităţi de tranzacţii în piaţă, pentru consolidarea poziţiei noastre ca jucător naţional pe segmentul agribusiness. Pe lângă acestea, o altă provocare este şi integrarea echipelor. Pentru noi, cea mai importantă resursă a fost, rămâne şi va fi, resursa umană”, declară Florin Deznan, CEO ROCA Agri RDF.

    Prin această tranzacţie, ROCA Agri RDF îşi consolidează poziţia în centrul ţării, prin extinderea arealului trading-ului de cereale şi distribuţia de inputuri direct din depozitele de la Turda. Pe lângă fabrica de extrudare de la Arad, prin achiziţia Dachim intră în portofoliul holdingului şi o fabrică de uleiuri presate la rece (brandul ElixirÒ).

    Investiţiile holdingului de agricultură în companiile româneşti de profil vizează dezvoltarea de noi linii de business şi implementarea conceptului de one-stop-shop pentru fermieri, prin produse şi servicii integrate, adaptate agriculturii moderne.

    Fondată în 1999, Dachim este un important distribuitor local de input-uri pentru agricultură, dar şi un important producător de cereale. Compania are sediul în Turda, judeţul Cluj unde deţine o bază modernă de colectare şi stocare a cerealelor, cu o capacitate de 17.000 de tone, din care 5.000 de tone sunt silozuri noi, finalizate în anul 2021, dar şi prese de ulei destinate producţiei pentru brandul propriu. Dachim are de asemenea în exploatare aproximativ 1.750 de hectare de teren agricol.

    Compania Supliment are ca activitate principală exploatarea de terenuri agricole, operând aproximativ 150 de hectare.

    ROCA Investments este o companie de private equity, parte din Impetum Group, care are misiunea de a dezvolta o cultură antreprenorială bazată pe parteneriat, de a amplifica potenţialul şi accelera creşterea companiilor şi brandurilor româneşti. În 2021, a ajuns la o evaluare de 247,5 milioane lei (peste 50 milioane euro), de la 102 milioane lei în 2018, mai mult decât dublu. Portofoliul ROCA include două holdinguri (ROCA Industry si ROCA Agri RDF), dar şi investiţii în alte companii din diferite sectoare ale economiei.