În ce ape teritoriale de la Marea Neagră a decis OMV Petrom să caute oportunitatea de a extrage hidrocarburi

Via: Newmoney.ro

Deși producția de gaze a țării scade de la an la an, iar această resursă nu va avea un viitor prea îndelungat într-o Europă care se vrea tot mai „verde“, Guvernul României îi ține în șah pe petroliștii care au nevoie doar de o schimbare a legii ca să se apuce să extragă vastele resurse de gaze naturale din Marea Neagră româ­nească. Sătui să tot aștepte, petroliștii români merg să caute gaze în mare, dar la vecini.

OMV Petrom, cea mai mare companie ener­getică din Europa de Sud-Est și unul dintre cei doi mari producători de gaze ai țării, a surprins zilele trecute: intră pe piața ucraineană cu intenția de a căuta, în parteneriat cu compania națională lo­cală Naftogaz, hidrocarburi în zona Mării Negre ucrainene.

Cele două companii au semnat un memo­randum de înțelegere pentru a identifica proiecte comune de explorare și producție a gazelor în Ucraina, potrivit unui comunicat al Naftogaz. „Anul trecut, Naftogaz a lucrat la identificarea de noi oportunități pentru explorarea și dezvoltarea de noi perimetre de gaze în Ucraina. Odată cu câș­tigarea licenței în perimetrul Yuzivska din Marea Neagră, care are un mare po­tențial, precum și odată cu potențialul din vestul Ucrainei, Naftogaz își accelerează acum planurile de investiții“, a anunțat Otto Waterlander, directorul operațional al companiei ucrainene.

Naftogaz își propune să atragă în aceste planuri parteneri internaționali, cu expe­riență, pentru ca Ucraina, tradițional de­pen­dentă de gazele rusești, să devină independentă până în 2030 din acest punct de vedere. Strategia sa de dezvol­tare are drept țintă dublarea rezervelor companiei. Iar printre proiectele strategice se numără explorarea și dezvoltarea zo­nelor din Marea Neagră, de aceea parte­ne­riatul cu Petrom, care extrage hidrocarburi din Marea Neagră de patru decenii, poate părea firesc.

  Marea Neagră este văzută, așadar, ca ma­rea șansă pentru compania petrolieră de a-și crește producția de gaze și de a o pune pe piață în condițiile în care „Green Deal“-ul european pune oricum o presiune temporală pe utilizarea acestei resurse – din cauza creșterii costurilor de poluare, la jumătate deceniului viitor este posibil ca gazul să fie viitorul cărbune, combustibil care azi începe să fie abandonat pentru că utilizarea sa în producția de energie electrică devine foarte costisitoare tocmai din cauza costurilor cu plata certificatelor de carbon.

  „Anul 2021 este un an critic pentru gazele naturale din Marea Neagră și timpul joacă un rol esențial în dezvoltarea acestor proiecte. Potrivit declarațiilor publice, există intenția ca Legea offshore să fie mo­dificată printr-un proces parlamentar, care este așteptat să aibă loc în prima sesiune parlamentară a acestui an“, spune Christina Verchere, chief executive officer (CEO) al companiei OMV Petrom.

  „România deține resurse de gaze descoperite și evaluate în Marea Neagră și acestea sunt practic gata să fie exploatate. Aceste resurse sunt esențiale pentru apro­vizionarea cu energie – dacă proiectele de gaze din Marea Neagră nu se concretizează, se estimează ca importurile de gaze să ajungă la 40% în 2030. Gazele naturale din Marea Neagră ar putea fi o sursă de dezvoltare economică și un sprijin valoros în tranziția energetică. Deblocarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră ar face România mai puternică și ar crea premi­sele pentru ca aceasta să devină cel mai mare producător de gaze din UE. Guvernul român a subliniat în planul său național de energie și climă că deblocarea resurselor de gaze din Marea Neagră este esențială pentru securitatea energetică a țării“, con­tinuă executivul celei mai mari companii energetice din România și din Europa de Sud-Est.

  O parte dintre lucruri s-au schimbat, dar multe dintre prevederile împovărătoare pentru industrie au rămas, iar petroliștii cer imperios modificarea acestei legi, lucru care ar permite debutul exploatării gazelor undeva la orizontul anului 2024.

  Li s-a promis că un proiect de lege de modificare va fi trimis la Parlament, încă de acum un an. Nu s-a întâmplat însă nici până acum, promisiunile continuă să curgă, dar iată că, până atunci, petroliștii români merg să caute gaze tot în Marea Neagră, dar la alții.

  Acest articol a apărut în numărul 110 al revistei NewMoney

  FOTO: Getty