În 2015, Bittnet devenea prima companie de IT care se lista pe piața secundară AeRO a Bursei de Valori București. De atunci până astăzi a venit pe piața principală și a făcut majorări de capital aproape în fiecare an și a operat nu mai puțin de cinci emisiuni de obligațiuni – toate cu un randament de 9% pe an. În perioadele cu inflație mică, acesta reprezenta o veritabilă atracție pentru investitorii dezamăgiți de dobânzile apropiate de zero oferite de băncile comerciale.
Frații Cristian (41 de ani) și Mihai Logofătu (37 de ani), absolvenți de Finanțe și Management, au folosit „mașinăria“ de împrumuturi a Bittnet pentru a cumpăra companie după companie (integral sau parțial) din două zone de competență – e vorba de infrastructură IT și educație. Printre cele mai notabile achiziții se numără Dendrio (fostul Gecad Net) sau Crescendo, un integrator IT cu o vechime de aproape trei decenii pe piața locală.
Pe 4 august, Bittnet Group și fondul de investiții Agista au anunțat că vor să listeze o nouă companie– este vorba de Fort din domeniul securității cibernetice.
Până acum, frații Logofătu – cei doi mai controlează circa 25% din companie – nu au fost adepții distribuirii de dividende, după modelul Berkshire Hathaway, celebrul fond de investiții al lui Warren Buffett, care reprezintă pentru ei o permanentă sursă de inspirație. Au preferat să reinvestească totul, inclusiv banii pe care i-au încasat din vânzarea unor părți din business – pentru că Bittnet face și exituri – s-au dus tot către investiții. Recent, fondul Agista, parte din Impetum Group, a preluat 12% din Dendrio, principala sursă de venituri a Bittnet, pentru 1,5 milioane de euro. La rândul său, Impetum Group deține concertat peste 5% din Bittnet.
Dendrio, companie pregătită pentru o listare separată, este un integrator de infrastructură IT cu un spectru larg de activități (rețelistică, terminale, soluții de comunicații). Tocmai această diversificare este unul dintre atuurile pe care le are Bittnet, consideră Cristian Logofătu. Următorul pariu este dezvoltarea diviziei de educație, care face traininguri de tehnologie pentru clienți-companii. Până la urmă, e binevenit exercițiul de consolidare pe care îl face Bittnet pe o piață a serviciilor IT extrem de fragmentată. Și merită toți banii (din credite, majorări de capital sau obligațiuni).
Cine e Bittnet
Frații Cristian și Mihai Logofătu mai dețin aproape 25% din acțiunile Bittnet Group.
FOTO: Laszlo Raduly
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.