În ce măsură înăsprirea condițiilor de pe bursă afectează strategia agresivă de creștere a grupului Bittnet

Via: Newmoney.ro

În 2015, Bittnet devenea prima companie de IT care se lista pe piața secundară AeRO a Bursei de Valori București. De atunci până astăzi a venit pe piața principală și a făcut majorări de capital aproape în fiecare an și a operat nu mai puțin de cinci emisiuni de obligațiuni – toate cu un randament de 9% pe an. În perioadele cu in­flație mică, acesta reprezenta o veri­tabilă atracție pentru investitorii dezamăgiți de dobânzile apro­piate de zero oferite de băncile comerciale.

Frații Cristian (41 de ani) și Mihai Logo­fătu (37 de ani), absolvenți de Finanțe și Management, au folosit „mașinăria“ de împrumuturi a Bittnet pentru a cumpăra companie după companie (integral sau parțial) din două zone de competență – e vorba de infrastructură IT și educație. Printre cele mai notabile achiziții se numără Dendrio (fostul Gecad Net) sau Crescendo, un integrator IT cu o vechime de aproape trei decenii pe piața locală.

Pe 4 august, Bittnet Group și fondul de investiții Agista au anunțat că vor să listeze o nouă companie– este vorba de Fort din domeniul securității cibernetice.

  Până acum, frații Logofătu – cei doi mai controlează circa 25% din companie – nu au fost adepții distribuirii de dividende, după modelul Berkshire Hathaway, celebrul fond de investiții al lui Warren Buffett, care repre­zintă pentru ei o permanentă sursă de ins­pi­rație. Au preferat să reinvestească totul, inclusiv banii pe care i-au încasat din vânzarea unor părți din busi­ness – pentru că Bittnet face și exituri – s-au dus tot către in­vestiții. Recent, fondul Agista, parte din Impetum Group, a preluat 12% din Dendrio, principala sursă de venituri a Bittnet, pentru 1,5 milioane de euro. La rândul său, Impetum Group deține concertat peste 5% din Bittnet.

  Dendrio, companie pregătită pentru o lis­tare separată, este un integrator de infra­struct­ură IT cu un spectru larg de activități (rețelistică, terminale, soluții de comuni­cații). Tocmai această diversificare este unul dintre atuurile pe care le are Bittnet, con­sideră Cristian Logofătu. Următorul pariu este dezvoltarea diviziei de educație, care face traininguri de tehnologie pentru clienți-companii. Până la urmă, e binevenit exercițiul de consolidare pe care îl face Bittnet pe o piață a serviciilor IT extrem de fragmentată. Și merită toți banii (din cre­dite, majorări de capital sau obligațiuni).

  Cine e Bittnet

  Frații Cristian și Mihai Logofătu mai dețin aproape 25% din acțiunile Bittnet Group.

   FOTO: Laszlo Raduly