În curând, pe marile ecrane. Cu ce promisiuni vin rețelele de cinematografe în vara lui 2021

Via: Newmoney.ro

„Hai să mergem la un film!“ ne-a ieșit din vocabular în ultimul an și jumătate. Cu sălile încă închise, marile rețele de cine­matografe sunt totuși gata de redeschidere și promit o vară incendiară, cu multe filme mari, care să salveze un business rămas pe linia de plutire.

Un singur cinematograf, cu numai șapte filme în program. Și asta se întâmplă în Bu­curești, la jumătatea lui mai, după luni la rând în care sălile de spectacole au fost închise, iar publicul s-a retras obligatoriu la ora 22.00. Sau la 20.00, în weekend, în func­ție de incidența cazurilor de COVID-19.

Marea redeschidere era așteptată cu su­fletul la gură de o industrie care gâfâia încă dinainte de pandemie, încercând să prindă din urmă restul Europei. „Noi ne bucurăm că am redeschis și că am reușit să redeschidem toată rețeaua de cinematografe, în șase orașe din țară“, spune Diana Cercel, reprezentantă a rețelei Happy Cinema.

Pe durata pandemiei, sălile care aparțin acestui lanț fie au fost parțial închise, fie au fost toate închise. „Am funcționat și cu un singur cinematograf deschis din toată re­țeaua, bună parte din timp. Încercăm să fim op­ti­miști, tocmai de aceea am fost pri­mii care am redeschis în București. Consi­derăm că publicul vrea să se întoarcă la cinema și ve­dem asta, răspunsul este bun, lumea este entuziasmată“, spune specia­lista în marketing.

    Ea e convinsă că, în următorii ani, distribuitorii independenți vor munci doar ca să recupereze pierderile din 2020. „Anul trecut, scăderea generală la nivel de bilete vândute la cinema a fost de minus 78%. Ținând cont de titlurile mari și de capacitatea de 50% a sălilor, putem estima du­blarea numărului de spectatori. Desigur, este în continuare o cifră mică, dar e un pas spre revenirea la normalitate, oricum va arăta o nouă normalitate“, estimează Monica Felea.

    Optimismul privind cifrele din a doua parte a acestui an e legat de vaccinare și de ridicarea restricțiilor. „Ne-am încurajat angajații să se vaccineze, sperăm ca astfel să putem scăpa de acest coșmar“, spune reprezentanta rețelei Happy Cinema.

    „La cifrele de dinainte de pandemie poate vom ajunge spre finalul anului vii­tor“, consideră Diana Cercel, potrivit căreia rețeaua își menține planurile de extindere și va mai deschide câteva cinematografe, chiar în acest an, „la Vaslui, Slobozia, în Colosseumul din București și încă o lo­cație“.

    Pentru Cinema City, era esențială relaxa­rea promisă de autorități. Vechile restricții nu permiteau cinematografelor să pro­iecteze filme după ora 19.00, din cauză că spectatorii nu ar fi avut timp să ajungă acasă înainte de ora 22.00, după care cir­culația era interzisă. Fapt care determina pierderea „sloturilor de timp cele mai rele­vante“, explică Ioana Ionescu.

    Important e, totuși, sentimentul predo­minant. Potrivit reprezentantei rețelei Ci­ne­ma City, acesta e că „în curând“ devine „în curând, la cinema“.