Încă o zi în care am trăit cu două crize

Via: rfi.ro

De aceea și măsurile de stimulare a economiei sunt cu totul deosebite. Acum, nimeni nu mai pune sub semnul întrebării că economia globală va intra în recesiune. Vor fi, cu siguranță, diferențe între state în ceea ce privește scăderea economică, dar astăzi poate fi reținută, spre exemplu, estimarea privind economia germană care va avea o recesiune de 4%-5%.

De asemenea, directorul executiv al Fondului Monetar Internațional a declarat la o teleconferință că se așteaptă la o recesiune a economiei mondiale mai mare decât cea din criza din anul 2008.

Dar, cea mai spectaculoasă decizie vine din Statele Unite. Rezerva Federală americană a anunțat ieri un nou program de susținere a economiei în valoare de 300 miliarde dolari. Acest pachet își propune să țintească firmele, inclusiv cele mici și mijlocii, și comunitățile locale. Acest plan are și componenta fără precedent, care se referă la faptul că pentru prima dată Rezerva Federală va achiziționa obligațiuni corporative și chiar va acorda împrumuturi directe către companii.

Este deja catalogat ca fiind cel mai mare program de salvare din lume și este apreciat pentru că se adresează direct economiei reale. Se pare că, din nou, America este inovativă în abordarea crizei economice. Analiștii consideră că noua abordare redefinește rolul băncii centrale ca împrumutător de ultimă instanță.

Pachetul de stimulare al Rezervei Federale vine după ce administrația americană a anunțat deja un program în valoare de 3.000 dolari, care include și oferirea unor sume de bani direct către o parte a familiilor americane. Dar, proiectul va trebui aprobat de Congresul american. Unul din patru americani a fost obligat să își închidă mica afacere și să rămână acasă, iar aceștia sunt obiectivul principal al programului administrației Trump.

În Europa, miniștrii de finanțe ai statelor Uniunii Europene au validat suspendarea regulilor privind disciplina bugetară. De asemenea, Germania a anunțat un pachet de stimulare a economiei care este estimat la aproximativ 800 miliarde euro. Măsurile guvernamentale includ ajutoare masive acordate companiilor și salariaților, oferă posibilitatea naționalizării temporare a unor companii aflate în dificultate, dar care sunt considerate strategice. De altfel, și în Franța există deja dezbateri cu privire la posibilitatea naționalăzării unor companii importante.

Germania este nevoită să abandoneze și indicatorii bugetari echilibrați din ultimii ani, guvernul putând să contracteze împrumuturi de aproximativ 150 miliarde euro. Va fi prima dată, după anul 2013, când Germania va apela la împrumuturi externe. Planul de măsuri va trebui să fie adoptat, săptămâna aceasta, de Parlamentul german.

Institutul economic german, Ifo, a făcut și o estimare a costurilor acestei crize. Astfel, dacă situația actuală va continua timp de două luni, costurile vor fi între 250 și 500 miliarde euro. Dacă, însă, criza sanitară cu efectele din economie, va dura trei luni, costurile vor fi între 350 și 700 miliarde euro.

În România, mass-media a numit ziua ieri, lunea neagră, pentru că estimările arată că aproximativ 300.000 de companii au trecut la suspendarea contractelor de muncă sau la concedieri. Mai îngrijorător este că domeniile afectate sunt tot mai diverse, de exemplu, o fabrică de mobilă, un exportator important, și-a oprit temporar producția.

Citește articolul pe rfi.ro