India: Guvernul amplifică tensiunile dintre hinduși și musulmani (corespondent RFI)

Via: rfi.ro

În acest episod al emisiunii Témoins d’actu, Sébastien Farcis începe prin a explica faptul că ascensiunea naționalismului a fost treptată și că punctul de cotitură a avut loc în 2019, odată cu realegerea lui Narendra Modi în funcția de prim-ministru.

“În 2014, Narendra Modi a fost ales pe baza unui program economic, dar el făcea deja aluzie la o politică pro-hindusă, în numele supremației hinduismului. După realegerea sa, acest lucru a fost întărit prin două legi.

Prima se numește Legea cetățeniei, care prevede că cetățenia indiană poate fi acordată pe criterii religioase. Se stabilește o echivalență între hinduism și cetățenia indiană.

Un alt exemplu al acestei politici este Kashmirul de la granița cu Pakistanul. Este singurul stat cu majoritate musulmană din țară, iar guvernul a decis să îi abroge autonomia, care există de peste 50 de ani”.

Politica de discriminare devine deci mai agresivă, dar, explică Sebastien: “Oficial, nu există discriminare. Guvernul le oferă musulmanilor, ca și celorlalți indieni, beneficii publice, rații alimentare, dar în discursurile publice anunță că oamenii care poartă anumite haine sau barbă sunt dușmanii Indiei.

Astăzi, guvernul atacă posibilitatea de a purta vălul în școală sau posibilitatea de a răspunde la chemarea la rugăciune într-un loc public. Musulmanii nu ar trebui să fie în mod vizibil musulmani, în opinia regimului”.

Sébastien Farcis explică în continuare cum funcționează sfera naționalistă hindusă: “Aceasta operează printr-o matrice numită RSS, un grup fondat în 1925. La acea vreme, se considera că hindușii erau în pericol din cauza islamului, așa că au creat acest organism social, politic și militar pentru a se unifica. Astăzi, atât primul ministru, cât și ministrul de interne provin din acest RSS. Această organizație are, de asemenea, subgrupuri care se ocupă de munca murdară și de violența antimusulmană.

La jumătatea lunii aprilie, procesiunile hinduse de Ram Navami au fost marcate de provocări: “În marja acestor procesiuni, aceste grupuri militante au intrat în cartierele musulmane și i-au insultat pe locuitori cu sloganuri islamofobe. Aceștia din urmă au ripostat aruncând cu pietre, iar ei au fost cei care au fost acuzați de agitație. Ca răspuns, guvernul a trimis buldozere pentru a distruge casele și afacerile musulmanilor sub pretextul că erau construcții ilegale.

Sébastien este îngrijorat de intensificarea acestor acte: “Văd că această țară se transformă într-un fel de cazan gata să explodeze în orice moment. Această situație influențează, de asemenea, dezbaterile și relațiile sociale. Mi-e foarte teamă pentru această țară frumoasă și cu o diversitate splendidă…”

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de rfi.fr

Citește articolul pe rfi.ro