Infecția cu SARS-CoV 2, depistată în 15 minute cu testele antigen. Medic: Este singura modalitatea să faci o testare extinsă

Via: rfi.ro

Dr.Adrian Marinescu

Dr. Adrian Marinescu: Era de așteptat să se întâmple acest lucru, pentru că asta se întâmplă peste tot în Europa. E clar că testul RT-PCR rămâne standardul pentru a pune diagnosticul, are acuratețea cea mai mare, numai că este greu de realizat- are un cost destul de mare și este imposibil să-l folosim suficient de mult, având multe persoane infectate acum. Și atunci există testele rapide. Unele sunt teste care se bazează pe detecția de antigen- este vorba despre proteine din componența virusului SARS-CoV-2, se numesc antigene virale, și pe care le pune în evidență. Acestea sunt testele rapide antigenice. Diferența este că RT-PCR ul pune în evidență materialul genetic al virusului. Sunt două lucruri total diferite. Și mai este o precizare importantă: testele rapide sunt și pe bază de anticorpi, adică pot detecta anticorpii produși de corpul nostru ca răspuns la infecția covid-19.

Ce înseamnă un rezultat rapid?

Dr. Adrian Marinescu: Rapid înseamnă, în medie, 15 minute, dar ar putea dura și mai puțin. Testele cu cea mai mare acuratețe în momentul de față sunt tot cele de tip exudat. Exact cum se întâmplă și la testul RT-PCR. Este ușor de făcut, dar este nevoie de un personal antrenat. Însă aceste teste au trei avantaje mari: nu necesită un laborator de genetică molecular, cum este la testul PCR, nu este nevoie să fie neapărat medic, nici măcar un personal medical cu foarte multă experiență- trebuie să fie cineva avizat și, în al treilea rând, costul este în mod clar mai mic. Asta înseamnă că aceste teste, peste tot în Europa și în lume în general, se folosesc pe scară largă. Este singura modalitatea să faci într-adevăr o testare extinsă, care să fie ca un fel de screening. Adică, probabil poți face testarea în școli, în instituții, în diverse corporații, ceea nu se poate face cu testul RT-PCR pentru că nu ai posibilitatea să rezolvi. Și dacă facem 30.000 de teste în momentul acesta, ne-ar trebui, probabil, să facem de 10 ori mai mult.

Dar ce se întâmplă atunci când îl facem, de exemplu, în școli sau într-un loc unde sunt mulți oameni? Să presupunem că dintr-o sută de persoane testate, 10 sunt depistate pozitiv la SARS-CoV-2. Mai este necesar să facem testul RT-PCR sau este suficient diagnosticul pus pe baza testului antigen?

Dr. Adrian Marinescu: Este necesar pentru că, până la urmă, diagnosticul cert, cel puțin în acest moment, se pune tot pe baza RT-PCR ului, numai că ne orientează- testele rapide- și în prezent există teste antigenice care sunt cu acuratețe mare, nu chiar ca la RT-PCR. Să luăm niște cifre. Dacă la RT-PCR vorbim de o acuratețe de 95%, probabil că testele rapide înseamnă 80-85% . Chiar dacă e o valoare mai mică, luăm în calcul că pot fi teste fals-pozitive sau fals-negative, pentru că s-a vorbit și despre acest risc, dar este mult mai important să pot să fac pentru orientare decât să nu fac deloc. Aici nu am de ales între a face teste RT-PCR foarte multe sau a face teste antigenice.

Citește articolul pe rfi.ro