Îngrijorări și optimism, de la BNR

Via: rfi.ro

Să împărțim opiniile exprimate în cadrul ședinței BNR în două mini-capitole: îngrijorări și optimism. Mai întâi, îngrijorările. În trimestrul al treilea al anului trecut, economia a încetinit mai mult decât așteptările, la 3%, față de 4,4%, ajustarea fiind pusă pe seama scăderii producției agricole.

Exportul net și-a reaccelerat contribuția negativă la creșterea economică, după ce importurile au devansat în ultimele luni ale anului dinamica exporturilor. Drept urmare a avut loc o adâncire a deficitului balanței comerciale și a deficitului de cont curent. Nu este vreo noutate în aceste date, dar trebuie remarcat că tendințele sunt considerate de membrii Consiliului de administrație al BNR drept deosebit de îngrijorătoare. Îngrijorarea vine și din scăderea producției industriale, în special în ceea ce privește domeniul auto.

Într-adevăr, industria auto a avut în ultima perioadă a anului trecut o contribuție negativă la dinamica PIB. Este un semnal complicat, pentru că industria românească și exporturile depind într-o bună măsură de industria auto și de producția de componente și subansamble pentru autovehicule.

Un alt motiv de îngrijorare este cel legat de piața muncii. Este deja o temă veche, dar totuși actuală. Companiile din foarte multe domenii reclamă lipsa angajaților pe care să îi poată recruta. În același timp, disponibilizările din firmele industriale care fac investiții în tehnologie sunt compensate de creșterea angajărilor în sectorul de construcții.

Un pic de optimism. Contribuția în produsul intern brut a formării de capital fix, adică investițiile, a depășit consumul individual. Ceea ce este cu totul excepțional, iar situația este confirmată și de sublinierea membrilor Consiliului de administrație al BNR, care au arătat că investițiile au avut cea mai mare contribuție la PIB din ultimii 11 ani.

Este clar că spre sfârșitul anului trecut a existat o revigorare a investițiilor. Nu este limpede dacă vorbim de investiții publice sau private. Ceea ce aflăm din minuta Băncii Naționale este că aportul vine de la investiții în construcții noi și pe seama achizițiilor de utilaje și echipamente. Investițiile noi în construcții nu sunt vizibile, poate cu excepția unor cartiere rezidențiale, a unor clădiri de birouri și a celor câteva stadioane aflate în construcție.

Mult mai interesantă este creșterea importurilor de utilaje și echipamente, capitol care arată că firmele continuă să investească.

De asemenea, creditul privat a avut o creștere robustă, dar ușor încetinită în trimestrul patru al anului trecut față de trimestrul anterior. Rata de creștere a creditului acordat către sectorul privat a fost de 7,3%, în ușoară scădere, dar totuși aflându-se la un nivel mai mare decât în anul 2018.

În același timp, ponderea creditelor în lei din total împrumuturi a continuat să crească ajungând în noiembrie 2019 la 67%, cel mai înalt procentaj din mai 1996. Desigur, acest rezultat vine și ca urmare a unei politici dusă de banca centrală în ultimii ani de orientare a consumatorilor către creditul în lei și de descurajare a împrumuturilor în valută.

Concluzia: sunt importante dozajul și cadența adecvate de ajustare a conduitei politicii monetare. Sau, mai pe înțelesul publicului: Banca Națională nu se va grăbi să crească dobânda-cheie și va avea, în același timp, grijă să nu existe un exces de bani, de lichiditate, în piața bancară.

Citește articolul pe rfi.ro