INSP: Primele două cazuri de infectare cu varianta braziliană a SARS-COV-2, apărute în Bucureşti

Via: Newmoney.ro

Institutul Naţional de Sănătate Publică anunţă că în România au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu SARS-COV-2 cu varianta braziliană P.1. Este vorba despre doi bărbaţi din Bucureşti, la unul dintre ei neputând fi precizată sursa infectării.

„„, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul INSP.

Unul dintre cazuri este un bărbat în vârstă de 38 de ani, din municipiul Bucureşti, simptomatic, având condiţii medicale preexistente, fără istoric de călătorie şi fără contact cunoscut cu caz confirmat cu COVID-19. Sursa nu poate fi precizată.

Al doilea caz este un bărbat în vârstă de 57 de ani, tot din Bucureşti, simptomatic, având condiţii medicale preexistente şi care ar proveni dintr-un focar de colectivitate cu trei cazuri, sursa posibilă fiind unul dintre colegi. Ancheta epidemiologică pentru celedouă cazuri este în desfăşurare, precizează INSP.

  În timp ce varianta britanică a avut nevoie de aproximativ trei luni pentru a domina focarul din Anglia, în cazul P.1 a durat doar aproximativ o lună pentru a domina focarul din Manaus. Oamenii de ltiinţă atrag atenţia că virusul se sustrage de la anticorpi sau nu mai poate fi recunoscut de către aceştia. În esenţă, mutaţiile oferă virusului un tip de mantie de invizibilitate.

  Bolnavi infectaţi cu două tulpini diferite

  Cercetători de la o universitate din sudul Braziliei au anunţat că au depistat pacienţi infectaţi simultan cu două tulpini diferite ale noului coronavirus, o descoperire ce confirmă îngrijorările legate de numărul în creştere de variante aflate în circulaţie în această ţară, transmite vineri Reuters.

  Cercetătorii, care şi-au publicat descoperirile pe site-ul medical medRxiv, afirmă că studiul lor este primul din lume care confirmă co-infecţia cu două tulpini ale coronavirusului.

  Bolnavii au avut simptome uşoare, de tuse seacă într-un caz şi tuse, dureri în gât şi de cap în al doilea caz, şi nu au necesitat spitalizare. Aceste cazuri arată cât de multe variante s-ar putea afla deja în circulaţie în Brazilia şi ridică îngrijorări în rândul oamenilor de ştiinţă că o co-existenţă a două tulpini în acelaşi organism ar putea accelera mutaţii ale noilor variante.

  „“, a declarat şeful echipei de cercetători, Fernando Spilki, virusolog la Universitatea Feevale din statul Rio Grande do Sul. Noile variante aduc cu ele riscul unei mai mari transmisibilităţi şi al posibilei rezistenţe la vaccinurile în curs de a fi dezvoltate.

  Mutaţii identificate în variante ale coronavirusului în Marea Britanie şi, mai recent, în statul brazilian Amazonas par să fi crescut contagiozitatea virusului. Potrivit adevarul.ro, aceste cazuri indică spre încărcătura virală semnificativă care circulă în Brazilia, întrucât co-infecţiile pot avea loc numai atunci când virusuri diferite sunt transmise în cantităţi mari, a mai explicat virusologul brazilian.