Întâlnirea Zelenski-Erdogan-Guterres la Lviv. În căutarea unui acord pentru centrala atomică din Zaporijie

Via: rfi.ro

Turcia ca potențial agent de intermediere a unui acord între Ucraina și Rusia

Dacă ar fi să dăm crezare presei turce, atunci în acest moment există un singur lider de talie regională și poate mondială capabil să dea mâna atât cu Volodâmâr Zelenski, cât și cu Vladimir Putin fără a fi blamat că ar duce un joc duplicitar sau în favoarea Rusiei. Acesta este președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan. În decurs de o lună Tayyip Erdoğan a avut două întâlniri oficiale cu Putin. Mai întâi la Teheran, pe 19 iulie, iar apoi la Soci, pe 7 august, acolo unde cei doi au avut o întâlnire bilaterală ce a durat cel puțin trei ore.

Întâlnirea de pe 19 iulie este creditată cu atingerea obiectivului semnării acordului asupra exportului de grâne, acord semnat cu câteva zile mai târziu în luna iulie. Iar întâlnirea de la Soci, ar fi avut printre altele drept subiect de discuții potențiala intermediere de către liderul turc a unui acord de negociere cu privire la centrala din Energodar având drept model și punct de pornire proaspătul acord asupra exportului de grâne din cele trei porturi ucrainene din Marea Neagră.

În aceeași logică s-ar înscrie vizita de ieri a lui Erdoğan la Lviv, vestul Ucrainei, precedată și totodată dublată de vizita lui Antonio Guterres, secretarul general al ONU. Ambii lideri, deși cu agende distincte, s-au aflat într-o nouă misiune de potențială intermediere a unui viitor acord multilateral asupra securității cu privire la centrala atomică din Zaporijie, din orașul Energodar, cea mai mare centrală atomică din Europa, aflată actualmente sub ocupație rusească.

Din puținele declarații și briefinguri de presă care s-au făcut după întâlnirile de ieri din Lviv, reiese că nimic nu poate fi decis în acest moment. S-a luat doar act de discuții la subiectul securității de la centrala atomică din Zaporijie. Ba chiar e posibil ca situația din Energodar să se agraveze pe măsură ce se va contura într-un final contra-ofensiva armatei ucrainene pe frontul din Herson și Zaporijie. Devine tot mai clar, inclusiv pentru Ankara, că situația securității și securizării centralei atomice din Zaporijie nu este deloc similară cu cea a acordului asupra transportului de grâne, iar modelul de negociere prin intermedierea Turciei și Organizației Națiunilor Unite, probabil nu va mai funcționa de această dată.

Iată ce a declarat președintele Ucrainei după trilaterala de ieri de la Lviv: ”Sunt foarte surprins să aud că rușii sunt gata să negocieze. Cei care omoară, violează și bombardează nu au nevoie de pace. Mai întâi, ei (adică rușii) trebuie să plece de pe pământul nostru, iar mai apoi vom vedea.” Este, așadar, cât se poate de evident că la Kyiv nu există nicio predispoziție pentru a antama alte negocieri cu Rusia.

Turcia rămâne partener strategic pentru Ucraina

Pe lângă situația din jurul centralei de la Energodar, un element nou în relația dintre Ucraina și Turcia este includerea celei din urmă în programul de reconstrucție a regiunilor distruse de război. După întâlnirea de ieri, Zelenski a declarat că Turcia își va asuma patronatul asupra orașului și regiunii Harkiv în ce privește eforturile de reconstrucție post-război.

Citește articolul pe rfi.ro