Intenția de a modifica protocolul privind Irlanda de Nord stârnește tensiuni între Johnson – UE și SUA

Via: rfi.ro

Liz Truss, ministrul britanic de externe, a prezentat măsurile necesare pentru a ieși din impasul în care se află UE în ceea ce privește așa-numitul protocol privind Irlanda de Nord, pregătind o nouă lege care să faciliteze circulația mărfurilor în cazul în care negocierile cu Bruxelles eșuează.

Inițiativa a afectat și mai mult relațiile cu UE, inclusiv cu Republica Irlanda, Bruxelles afirmând că direcția aleasă de guvernul de la Londra este foarte îngrijorătoare.

UE, în încercarea de a apăra protocolul privind Irlanda de Nord și integritatea vastei sale piețe unice, a promis represalii dacă Marea Britanie își continuă planurile.

Protocolul a fost convenit în contextul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) și recunoaște statutul Irlandei de Nord ca teritoriu vulnerabil, unde au existat conflicte și care reprezintă în prezent noua frontieră terestră dintre Marea Britanie și UE.

Cerința de verificare a mărfurilor care sosesc din Anglia, Scoția și Țara Galilor i-a înfuriat pe unioniștii pro-britanici din Irlanda de Nord, care susțin că protocolul le subminează statutul în Marea Britanie și refuză să se alăture noului guvern de coaliție din Belfast, în urma alegerilor de la începutul acestei luni.

Încredere zdrobită în Marea Britanie

În condițiile în care UE și Marea Britanie sunt în dezacord cu privire la modificarea acordului post-Brexit, se poate crede că cele două părți sunt în pragul unui război comercial.

Eamon Mallie, specialist laureat în politica nord-irlandeză și în conflictul din Irlanda de Nord, afirmă că există întotdeauna o fărâmă de speranță.

„Pare ciudat că, după ce s-a ajuns la Acordul din Vinerea Mare între Marea Britanie și Irlanda, și cât de greu a fost de ajuns în acest punct, acum avem această dispută care nu implică situații de viață și de moarte”, a declarat el pentru RFI.

„Prevederile din Acordul din Vinerea Mare aveau mare legătură cu viețile cetățenilor, deoarece în Irlanda de Nord se murea de foarte mulți ani. Așadar, nu ar trebui să fie un lucru imponderabil, deși așa pare să fie, mai ales dacă oamenii încep să vorbească despre acțiuni unilaterale”.

Problema rămâne cum va afecta modificarea făcută de Marea Britanie asupra unui acord internațional relațiile bilaterale dintre statele individuale, cu care Marea Britanie a încercat să facă afaceri după Brexit.

Se pare că încrederea în guvernul lui Johnson a fost distrusă complet în toate domeniile de activitate.

„Aceasta este interpretarea”, afirmă Mallie. „Pentru că era un acord obligatoriu la nivel internațional. Și acum există această impresie la nivel mondial, iar intervenția lui Nancy Pelosi este foarte importantă, deoarece Boris Johnson a divulgat informația conform căreia vor exista acorduri comerciale extraordinare în toată lumea”.

Nu vrei să te pui rău cu SUA

Joi, președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a accentuat clar că „dacă Marea Britanie va submina Acordul din Vinerea Mare, Congresul nu va sprijini acordul bilateral de liber schimb cu Marea Britanie”.

Mallie a precizat pentru RFI că vorbele ei trebuie luate foarte în serios de guvernul lui Johnson.

„Nancy Pelosi a stabilit o condiție, ea fiind al doilea politician ca importanță din SUA”, spune el.

Citește articolul pe rfi.ro