Internări și intervenții chirurgicale fără prioritizare? Vasile Apostol, directorul general ASSMB, la RFI : În scurt timp, vom reduce numărul...

Via: rfi.ro

Spitalele trebuie să decidă în următoarele zile dacă vor prioritiza în continuare internările și intervențiile chirurgicale. Dacă vor decide astfel, atunci pot să păstreze activitatea numai pentru internări COVID-19. În cazul în care se consideră că nu mai sunt atâţia pacienţi, situaţiile diferind de la o unitate sanitară la alta, atunci pot decide în consecinţă, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății.

Pe 4 octombrie, au fost suspendate toate intervențiile chirurgicale, precum și internările care nu reprezintă urgențe. Atunci se înregistrau 8.292 de cazuri noi de COVID 19 și 133 de decese. La Terapie Intensivă erau internați 1.468 de pacienți. Acum avem un număr de infectări de 3 ori mai mic și sub 1.400 de pacienți la Anestezie și Terapie Intensivă. În aceste condiții, ce vor face spitalele? L-am întrebat pe Vasile Apostol, directorul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, instituție care are în subordine 19 unități sanitare.

Vasile Apostol, directorul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București:

“Spitalele și astăzi sunt sunt deschise pentru pacienții noncovid, dar se prioritizează internările și intervențiile chirurgicale în funcție de ordinul de comandant și de avizul medicului curant. În acest moment, din cele 19 spitale pe care le avem, 12 acordă servicii și pentru covid, dar ele sunt mixt, cu excepția spitalului Malaxa. Există planul de rezilență pe care spitalele l-au depus și în funcție de care modificăm structurile, raportat la dinamica pandemiei. (…) Am avut discuții cu o parte din spitalele noastre. În cel mai scurt timp, vom reduce punctual numărul de paturi covid în raport cu adresabilitatea. (…) Ieri am discutat cu dr. Cauni (n.red. managerul Spitalului Colentina) pe această speță și vom discuta și mâine. Una dintre secțiile de chirurgie era total pe roșu și vom vedea câte paturi vom lăsa în condițiile în care spitalul are aproximativ 120 de paturi pentru pacienții cu covid, cu oxigen, iar ATI în jur de 20. Ne raportăm la dinamica pandemiei, dar niciodată, cel puțin în acest val, nu au fost pacienți care să nu ajungă la tratament”.

Secțiile Institutului Marius Nasta, deschise probabil după 10 decembrie

Institutul Marius Nasta din București este în plin proces de reorganizare a activității în secții, în condițiile în care adresabilitatea celor cu covid este în continuă scădere. Însă, la Terapie Intensivă toate paturile sunt în continuare ocupate. Probabil după 10 decembrie va fi reluată activitatea în toate secțiile, inclusiv în cea de Chirurgie Toracică, la nivelul optim, ne-a spus Beatrice Mahler, managerul unității sanitare.

“Singurul lucru pe care l-am făcut acum, în valul 4, a fost să reducem numărul de intervenții chirurgicale, ne-am axat pe urgențe la Chirurgie Toracică, pentru că asistentele de aici au fost mobilizate pe Terapie Intensivă, pentru a asigura activitatea acolo. A fost o perioadă foarte grea, am avut personal bolnav. În acest moment, suntem într-un proces de reorganizare a activității, în sensul că pentru secția COVID, toate detașările care au fost făcute- pentru că am avut medici din secția de pneumologie care au ajutat în această perioadă- se vor încheia pe 1 decembrie, iar personalul se va întoarce la secțiile de unde a venit, inclusiv asistentele.

Citește articolul pe rfi.ro