Intrarea lui Michael Bloomberg în cursa pentru Casa Albă tulbură apele în tabăra democrată

Via: rfi.ro

Corespondentul RFI în Sua Radu Tudor explică:

Cinci au fost, șase au rămas pe scena dezbaterilor, cu intrarea târzie dar spectaculoasă, pe un nor de publicitate plătită cu bani grei din buzunare proprii, a multi-miliardarului Mike Bloomberg.

“Sunt un newyorkez, care știe cum să-nfrunte un escroc arogant precum Donald Trump, și el newyorkez; un fost primar care a știut să gestioneze un oraș complicat, cel mai mare și mai divers din America; un manager, care după 11 septembrie 2001 a știut ce-i de făcut pentru a revitaliza New York-ul, și un filantrop, care a făcut bani, nu i-a moștenit. Cheltuiesc acești bani pentru a scăpa țara de Donald Trump, cel mai prost președinte din istoria Americii”.

Nu a coborât acest al 9-lea cel mai bogat american în tranșeele electorale din primele două state, Iowa și New Hampshire; nu se va osteni cel care a cheltuit peste 400 de milioane în trei luni de campanie, dintre care 300 de milioane pe publicitate, nici cu următoarele două confruntări, Nevada pe 22 și Carolina de Sud pe 29 februarie.

Când vine vorba de trofee electorale, Mike Bloomberg e pretențios. Râvnește la cel mai mare, cel mai dezirabil dintre ele, Super-Marți, 3 martie, când votează 14 state, un teritoriu de peste mări, și Democrații domiciliați în străinătate cu ai lor 13 delegați la Convenția de nominalizare din iulie. Sunt în joc 1.357 de delegați, mai bine de o treime din total.

Semnele sunt promițătoare pentru Bloomberg, la 78 de ani împliniți acum șase zile cu aproape 7 luni mai tânăr decât Bernie Sanders și cu peste 8 luni mai în vârstă decît Joe Biden, pe care-i urmează în ultimul sondaj național, Washington Post/ABC, la distanță de 17 și respectiv 2 puncte procentuale. În aceeași mostră a preferințelor electorale, Bloomberg îi devansează pe Elizabeth Warren, Pete Buttigieg și Amy Klobuchar, ceilalți trei antagoniști ai săi ieri în dezbaterea din Las Vegas, cu două, șase și respectiv șapte procente.

În orașul jocurilor de noroc, Las Vegas, cărțile retorice au trebuit re-bătute, energia risipită până acum de cei cinci veterani ai cursei de învestitură în dueluri tematice punctuale concentrată asupra noului venit, care nu se mulează pe tiparele tradiționale și propune abordări nu întotdeauna în spiritul Democrat al momentului. Cea mai energică și mai întunecată în portretizarea intrusului a fost senatoarea Elizabeth Warren.

“Un miliardar care etichetează femeile “grăsance” și “lesbiene cu fețe cabaline” – nu, nu e vorba de Donald Trump, ci de primarul Bloomberg. Democrațîi își asumă un risc enorm dacă nominalizează un candidat care-și ascunde declarațiile de impozit, care hărțuiește femei și promovează politici rasiste. Ar însemna să înlocuim un miliardar arogant cu altul”.

Oaspete nepoftit Bloomberg a mai fost, în 2002, când a candidat ca Republican la primăria New York-ului, municipalitate covârșitor Democrată. Era un pariu riscant, pe care Bloomberg l-a câștigat cu un amestec de pragmatism, filantropie bine țintită, și o mare doză de șansă conjuncturală ținând de diviziunile din tabăra adversă.

“Orașul a mers bine, Administrația sa n-a avut nici urmă de corupție.

Citește articolul pe rfi.ro