Între promisiuni electorale și cheltuieli: Guvernul începe Marea Echilibristică

Via: rfi.ro

“Avem o rezervă de mărime adecvată. Dacă va fi nevoie vom interveni pe piaţă şi o vom utiliza”, a transmis Florin Cîţu. Ministrul de Finanțe nu a precizat însă care este suma pe care executivul o are la îndemână.

În interviul acordat Bloomberg, Florin Cîțu a anunțat că până la sfârșitul anului, undeva în următoarele două săptămâni, guvernul va anunța măsuri care să reducă deficitul bugetar, estimate la a trece de 4%, cu mult peste ținta asumată de 3 procente. Ar urma să fie anunțate în primul rând reduceri de cheltuieli, ale căror efecte să permit României să se înscrie în 3% anul viitor. Întrebat cum se va împăca această strategie cu tendințele globale, unde se estimează că se va produce o încetinire a economiei, ministrul de Finanțe a răspuns că guvernul nu dorește “să apese prea tare pe pedala de frână”, fără a detalia însă.

Din nou, reprezentantul executivului a explicat de ce nu se renunță pur și simplu la creșterea pensiilor cu 40% – decizie a guvernării PSD care pune o mare presiune pe finanțe. “Anul viitor este un an electoral, vor fi două tipuri de alegeri” – a justificat Florin Cîțu, care a mai spus că România va emite obligaţiuni pe pieţele internaţionale “în prima parte a anului următor”.

“Nu văd presiuni prea mari asupra finanţării” – este așadar mesajul generic dat pentru Blommberg, o încercare evidentă de calmare a piețelor și investitorilor.

2020: O nouă lege a pensiilor?

În 2020 se va lucra la o nouă lege a pensiilor, care să elimine ”disfuncţionalităţile și inechităţile – a anunțat premierul Orban, care a promis însă că veniturile vor crește, așa cum se angajase guvernarea precedentă, chiar dacă majorarea punctului de pensie pune o presiune uriașă pe buget.

Ideea unei legi a pensiilor revizuită a fost preluată și de președintele Klaus Iohannis:

„Solicitarea mea pentru guvernul Orban a fost să vină cu un proiect care acoperă necesarul pe anul viitor și să fie cât mai aproape de limita acceptată de deficit de 3% din PIB”, a mai spus președintele Iohannis.

România este în plină campanie de rebranding, de schimbare a imaginii, crede analistul economic Liviu Moldovan. El reamintește însă la RFI că bunăstarea economiei e dependent de interesul politic și estimează că actualul guvern va face o adevărată echilibristică, mai ales în anul 2021:

Citește articolul pe rfi.ro