Întrebări despre concediile din 2021 și câteva răspunsuri

Via: Newmoney.ro

Debutul sezonului estival îi prinde pe mulți români cu rezervările nefăcute, iar pe patronii de agenții oftând la amintirea călătoriilor pe care le organizau în urmă cu doi ani. Cifrele afacerilor din turism sunt departe de revenirea sperată la în­ce­putul anului, dar măcar nu se mai poate vorbi de o prăbușire similară celei din 2020.

Marea dilemă, la început de sezon, nu mai e dacă să alegi Grecia, Turcia sau Bulgaria, ci unde să mergi ca să nu rămâi blocat în carantină la întoarcere. Toate cele trei țări preferate de români pentru vacanțele de vară sunt, la începutul lunii mai, pe lista sta­telor „galbene“, cu transmitere comu­ni­tară accentuată a coronavirusului. Ceea ce presupune o carantină de două săptămâni la întoarcere pentru turiștii nevaccinați.

Așa se face că mulți dintre cei care nu con­cepeau vara fără „o plecare“ la o mare mai îndepărtată își amână decizia pe ultima sută de metri. În așteptarea lor, agen­țiile își numără pierderile.

  Pe insulele portugheze Azore și Madeira se poate ajunge pur și simplu cu certificatul de vaccinare împotriva COVID-19. Azore este primul arhipelag din lume care are o populație complet vaccinată. Slovacia și-a deschis granițele pentru cetățenii vaccinați de cel puțin două săp­tămâni cu Pfizer sau Moderna sau de cel puțin o lună cu AstraZeneca. Cipru a anun­țat deja că va accepta înainte de 1 iunie turiști vaccinați complet, iar Spania intenționează să aibă pus la punct un sistem de primire a turiștilor străini pe baza unui pa­șa­port de vaccinare tot până în iunie.

  ­

  Comisia Europeană a anunțat deja că așa-numitul „certificat verde“ care ar urma să fie folosit în toată Uniunea ar trebui să apară în iunie, dar modul în care va fi folo­sit nu a fost încă stabilit clar. „Poți să vii dintr-o regiune verde, dar poți să vii și din­tr-o regiune roșie. Asta face o mare dife­ren­ță în felul în care ți se restricționează sau ți se limitează libera circulație în interiorul unei țări anume“, a explicat dificul­tă­țile de creionare a documentului comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

  ­

  Primul pas pentru apariția documentului a fost făcut la sfârșitul lunii aprilie. Parlamentul European a votat apariția unui „certificat UE COVID-19“, valabil 12 luni, di­gital sau pe suport de hârtie, al cărui ti­tu­lar să nu mai facă obiectul unor restricții de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea.

  „Nu știu ce va mai schimba certificatul de vaccinare“, spune și Aurelian Marin, ne­mulțumit că nu e clar nici la deschiderea sezonului cum se va aplica măsura. „Nu cred că mai poate influența mult situația din această vară“, judecă patronul celui mai important tour operator de pe litoralul românesc al Mării Negre.

  Aurelian Marin a fost recent într-un city-break la Madrid, imediat ce Spania a trecut pe lista țărilor „verzi“. „Avionul era plin de turiști care voiau să viziteze fie și scurt ca­pitala Spaniei. Odată ce statele occidentale se vor deschide, astfel încât să poți circula pe baza unui test PCR sau pe baza vaccinului, în mod sigur va apărea și cerere“, spune Aurelian Marin.

  În climatul de incertitudine generalizată privind călătoriile în afara țării, destinațiile interne au menținut industria pe linia de plutire. „Deși rănit, turismul intern a func­țio­nat în ultimul an ceva mai bine decât călătoriile cu avionul sau călătoriile în străi­nătate pur și simplu, supuse acestor rigori de granițe: teste, vaccinuri, și la dus, și la întors, și așa mai departe. E departe de a avea o funcționare normală, dar spe­ranțe, ca primăvara…“, spune Adrian Voican, de la Bibi Touring.

  Iar Aurelian Marin se așteaptă chiar la un sezon cu litoralul românesc plin ca-n vre­murile bune. „Pe măsură ce s-au anun­țat relaxări și a fost avansată data de 1 iunie, pe măsură ce și vaccinările avan­sează, intrăm și noi într-o zonă stabilă de rezervări. Mai există încă pe piață vouche­re din anii trecuți pe care turiștii le pot folosi și ne așteptăm să avem un sezon destul de aproape de sezonul de vară 2019, măcar la 90%“, spune managerul tour operatorului de pe litoral.

  Listă contestată

  Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) i-a trimis premierului Florin Cîțu o scrisoare pentru a-și exprima îngrijorarea față de introduce­rea pe lista „galbenă“ a multor state-destinații de vacanță.