Iohannis către ambasadori: ”clasa politică din România a dovedit anul trecut maturitate democratică”

Via: rfi.ro

Încă de la începutul discursului său, președintele a ținut să le transmită ambasadorilor un mesaj de politică internă.

El a afirmat să la finalul anului trecut, ”clasa politică din România a dovedit maturitate democratică”, prin constituirea coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR.

În privința politicii externe, Klaus Iohannis a vorbit despre cei trei piloni pe care România îi consideră esențiali: consolidarea rolului și influenței țării în Uniunea Europeană și, respectiv, în NATO și, cel de-al treilea, dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

Dar care sunt așteptările europene ale României pentru anul 2022?

Anul acesta ar trebui să devină un reper în efortul comun de combatere a pandemiei şi depășire a consecințelor acesteia, iar Uniunea trebuie să fie mai bine pregătită pentru provocările viitoare.

În acest context, președintele a salutat nivelul de ambiție al Președinției franceze a Consiliului Uniunii.

La fel de importantă este și redresarea economică, a insistat președintele. El a promis să se concentreze pe aplicarea integrală a Cadrului financiar multianual 2021-2027 și a instrumentului Next Generation EU, prin PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență.

De asemenea, România va urmări implementarea ”echitabilă și justă” a Pactului Ecologic European, care ”să țină cont de specificitățile țării noastre”.

De asemenea, România va urmări găsirea de soluții eficiente pentru criza energetică actuală.

”În același timp, un Spațiu Schengen pe deplin integrat este esențial pentru consolidarea pieței interne”, a spus Klaus Iohannis, pentru care este ”extrem de importantă” finalizarea aderării României la acest spațiu.

De asemenea, pentru România sunt importante finalizarea monitorizării prin intermediul MCV ca și operaționalizarea Centrului european de competențe în domeniul securității cibernetice.

Un capitol întreg din discursul prezidențial a fost consacrat Statelor Unite ale Americii.

Președintele a menționat drept o reușită relației bilaterale, în care s-a implicat personal, consolidarea cooperării în domeniul nuclear civil privind Reactoarele Modulare Mici, un proiect lansat în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu emisarul SUA pentru energie la Summitul COP 26 de la Glasgow.

Totodată, președintele a afirmat că așteaptă progrese în ceea ce privește obiectivul de aderare a României la programul Visa Waiver. Rămâne un obiectiv important și creșterea prezenței militare americane în România.

În ce privește evoluțiile din Vecinătatea Estică și regiunea Mării Negre, președintele și-a exprimat, cum era de așteptat, ”preocuparea față de desfășurarea masivă a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei, și de implicațiile acesteia pentru stabilitatea euroatlantică”.

România susține ”abordarea duală a NATO privind Rusia”, constând în măsuri ferme și credibile de descurajare, pe de o parte și în deschiderea pentru dialog, pe de alta.

Președintele român și-a exprimat susținerea pentru extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest, sprijinul ferm pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Republica Macedonia de Nord ca și pentru consolidarea Parteneriatul Estic.

”Aceste angajamente trebuie să rămână condiționate de atașamentul statelor din cele două regiuni față de valorile comune europene și reforma profundă în conformitate cu aceste valori”, a precizat președintele.

În acest context, președintele a amintit ca prioritate de a politicii externe a României, susținerea eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova și a programului de reforme pro-democratice.

Citește articolul pe rfi.ro