Iohannis după decizia CCR: PSD se joacă iresponsabil cu destinul României. Șansele pentru anticipate, sub 50%

Via: rfi.ro

Vedem un PSD obsedat de putere, care refuză să accepte că a pierdut legitimitatea de a guverna. Desemnarea unui premier din partea unei alianțe coagulate ad-hoc în jurul PSD ar intra în coliziune directă cu opțiunea românilor. (…) Cea mai legitimă soluție e revenirea cât mai repede la votul cetățenilor și o nouă majoritate care să poate susține un guvern stabil (…) Avem nevoie de un nou Parlament care să ofere o nouă majoritate. Nu putem continua așa, cu situații de blocaj perpetue, cu guverne demise trimestrial.

Președintele a insistat că așteaptă motivarea Curții Constituționale, dar a admis că șansele pentru alegeri anticipate au scăzut sub 50%.

Tocmai au scăzut, sub 50%. Au scăzut șansele. Dacă se ajunge la anticipate, nu ține doar de voința președintelui, ci de o întreagă conjunctură politică. Nu voi desemna un premier PSD. Nu există niciun partid sau coaliție cu majoritate în Parlament. Voi desemna un premier doar atunci când voi considera că aceasta e soluția justă, a afirmat șeful statului.

Curtea Constituţională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier. Judecătorii constituționali au decis că președintele nu a identificat o majoritate parlamentară din partea căreia să desemneze premierul, astfel că șeful statului ar trebui să facă o altă propunere.

Citește articolul pe rfi.ro