Iohannis, la CSM: Asaltul asupra justiţiei a fost oprit, dar răul făcut trebuie reparat cât mai curând

Via: Newmoney.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi la şedinţa de alegeri a CSM că asaltul asupra justiţiei a fost oprit, dar răul făcut trebuie reparat cât mai curând. El a susţinut că tensiunile interne, orgoliile sau interesele personale trebuie trecute în plan secund, subliniind că o relaţie tensionată în CSM aduce deservicii sistemului judiciar.

”Privind retrospectiv, anul 2019 va rămâne anul în care cetăţenii au protejat, prin votul lor, independenţa justiţiei şi buna sa funcţionare în cadrul unor demersuri sistematice de slăbire a sistemului judiciar. (…) Nu am ezitat ca în cursul mandatului să acţionez când s-a încercat destabilizarea sistemului de justiţie. Am utilizat toate mjloacele constituţionale, am oprit intrarea în vigoare a prevederilor nocive, m-am opus unei periclitări a funcţionării parchetelor, am organizat o largă dezbatere pe tema situaţiei din justiţie. (…) Am reiterat an de an încrederea în sisemul de justiţie şi srijinul meu pentru întregul corp al justiţiei”,a declarat preşedintele la începutul discursului său.
”Asaltul asupra justiţiei a fost oprit, dar răul făcut trebuie reparat cât mai curând. Acest proces propune concursul real al CSM. În 2015, la prima particiare a unei şedinţe a CSM, am subliniat că instituţiile nu trebuie personalizate pentru că ele nu aparţin conducătorilor. Cred cu tărie că tensiunile interne, orgoliile sau interesele personale trebuie trecute în plan secund”,a afirmat preşedintele.
În opinia sa, CSM are un rol important în funcţionarea sistemului şi menţinerea unui echiibru, aşa că este necesar un echilibru chiar în interiorul CSM.

Citește si

VICTORIE INCREDIBILĂ împotriva Ungariei: România se califică în grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin

Vinieta pentru București se amână. Anunțul făcut de Gabriela Firea

”În acest an, atât în percepţia publică, unele dintre deciziile CSM au părut contradictorii, iar altele au fost puternic contestate chiar de membrii CSM. Acivitatea Consiliului are o importantă componentă tehnică. Modul de funcţionare a Consiliului a ridicat uneori semne de întrebare”, a subliniat Iohannis.
El a adăugat că sunt necesre mecanisme de lucru care să asigure o abordare responsabilă în comunicarea publică.

”O relaţie tensionată în CSM aduce deservicii sistemului judiciar”, a conchis şeful statului.
Schimb de replici între Klaus Iohannis şi judecătoarea Gabriela Baltag
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii că nu doreşte să se implice în Justiţie, deşi este ”cel mai votat dintre politicieni”, de aceea nu va participa la prezentarea bilanţului şi la alegerea noii conduceri. În replică, judecătoarea Gabriela Baltag i-a spus că tocmai le-a trasat ”recomandări care par imperative”.

”Eu am venit pentru că am respect pentru CSM şi pentru Justiţie şi pentru că aşa ne-am obişnuit să ne vedem cel puţin odată pe an, însă, prin abţinerea mea de la implicare în iscuţii, vreau să dau un semnal suplimentar că niciun politician, nici cel mai ales din România, nu trebuie să se amesece în treburile concrete ale CSM şi ale justiţiei. Ca atare, dacă nu vă supăraţi, eu mă voi retrage şi vă las să continuaţi”, a spus Klaus IOhannis, marţi, în şedinţa CSM după ce şi-a przentat dicursul.

Citește articolul pe Newmoney.ro