Iohannis: Ne gândim la măsurile de relaxare după 15 mai. Președintele a criticat „planul Matei Balș” – VIDEO

Via: Newmoney.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că autoritățile se gândesc la măsurile de relaxare după încheierea stării de urgenţă, în funcţie de evoluţia situaţiei, precizând că aceasta se va întâmpla treptat şi că va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricţii.

De asemenea, preşedintele a criticat un plan atribuit Institutului Matei Balş care includea izolarea persoanelor de peste 65 de ani, transmiţându-le acestora să stea liniştiţi, pentru că nimeni nu le va impune lucruri inumane.

”Așa ceva nu se va întâmpla, e inacceptabil. Trăim într-o societate liberă, dar în nici un caz nu venim cu asemenea măsuri totalitare. Deci stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia de acasă și să vă ducă în carantină, nu vine nimeni cu măsuri inumane”, a subliniat președintele.

El a mulţumit românilor, autorităţilor, preoţilor pentru modul în care au respectat recomandările refritoare la distanţarea socială cu ocazia Sărbătorilor de Paşte, a mulţumit medicilor pentru eforturi şi a condamnat cu fermitate manifestările violente, puţine, dar foarte vizibile din aceste zile.

    ”Vreau să mulţumesc şi bisericilor, preoţilor, care au avut o contrbuţie semnificativă în a organiza ceremoniile religioase. Mulţumiri şi autorităţilor care au fost prezente, care au ştiut să intervină când a fost cazul şi să intervină în ajutorul oamenilor. Mulţumiri speciale medicilor şi personalului medical. Au fost la serviciu, au avut grijă de cei bolanvi şi s-au implicat foarte, foarte bine. În acest context general foarte bun au fost chestiuni cu iz clar negativ. Vreau să condamn cu fermitate acele manifestări violente, puţine, dar vizibile. Poliţia şi Jandarmeria au intervenit la timp şi ferm. Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente, de încălcări ale normelor. Este foarte clar, în condiţiile în care marea majoritate a românilor a respectat toate normele, acolo unde nu se respectă trebuie intervenit prompt şi ferm”, a declarat preşedintele.

    El a anunţat că, dacă numărul de persoane infectate scade, numărul de decese scade, dacă respectăm măsurile autorităţilor, putem intra atunci într-o fază de relaxare.

    ”Vreau să spun că această relaxare va fi făcută în paşi, nu va exista o relaxare dintr-o dată. Va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricţii. Aceste chestiuni se hotărâsc în baza dovezilor ştiinţifice şi medicale, de către Guvern. Vor fi discutate în detaliu cu specialiştii, cu comitetul ştiinţific, cu cei care sunt efectiv implicaţi în gestionarea epidemiei. Aceste lucruri vor fi aduse la cunoştinţa publicului de autorităţile care se ocupă de aceste chestiuni”, a precizat Iohannis.