Ionuț Dumitru, Raiffeisen: Inflația e în creștere, iar eșecul campaniei de vaccinare pune toate eforturile sub semnul întrebării

Via: Newmoney.ro

Prețuri sub presiune

– De la 1 iulie s-au scumpit gazele, energia electrică, la 1 august sunt așteptate și alte scumpiri, în transportul bucureștean, iar o sumă de produse de folosință îndelungată au deja prețuri mărite față de începutul anului. Cum va arăta rata inflației la sfârșitul anului?

  Miza rectificării bugetare

  – Ținând cont de eventualitatea creșterii inflației, dar și de creșterea economică pu­ternică din acest an, la ce vă așteptați în pri­vința deficitului bugetar? Poate fi mai mic decât nivelul-record prevăzut în buget?

  – În condițiile în care economia crește mult mai rapid decât se prognoza inițial, să nu uităm că bugetul a fost proiectat cu 4,3% și noi discutăm acum de 7,5%, adică o creș­tere aproape dublă, ar fi complet imprudent și irațional să creștem și cheltuie­lile, astfel încât să rămânem într-un deficit de 7,2%, cât era prevăzut inițial. Veniturile sunt mai mari decât așteptările pentru că ai o creștere economică mult mai mare, așa că e normal să ai și venituri mai mari decât ai bugetat, dar asta nu înseamnă că trebuie să crești și cheltuielile, ca să ră­mână același deficit. Deficitul bugetar ar trebui să fie mult mai mic. Trebuie să fim foarte atenți la rectificarea bugetară, să ve­dem dacă nu cresc cheltuielile și dacă se re­duce deficitul bugetar.

  – Poate ajunge produsul intern brut al Ro­mâ­niei în 2021 la valoarea din 2019?

  – Probabil că am depășit-o deja. Dar trebuie să vedem imaginea de ansamblu. Noi am avut un an 2020 foarte prost, urmat de un 2021 care a adus recuperare. Dacă pri­vim la acest context, lucrurile nu mai par senzaționale. Anul acesta nu avem decât o recuperare rapidă după o scădere foarte bruscă în 2020.

  – Pe piața muncii încep să apară semnele unei crize de forță de muncă, o criză care va împinge salariile în sus. Cu ce efecte?

  – ­

  – Ce efecte va avea un previzibil val patru al pandemiei, în toamnă?

  – Din păcate, procesul de vaccinare, la noi, merge nu foarte prost, ci extraordinar de prost! Dacă ne uităm pe ultimele cifre, vaccinarea a încetinit foarte, foarte mult. Suntem la coada clasamentului, doar Bulgaria e mai jos decât noi la număr de persoane vaccinate raportat la populație. Procesul în sine, de vaccinare, e în ultima perioadă un eșec. Și asta ne expune foarte mult la ur­mătorul val, care, vrem nu vrem, va veni și la noi. Avem niște factori care ne prote­jează totuși: faptul că vacci­na­rea a mers mai bine în mediul urban, unde mobilita­tea este mai mare. În orașele mari, în gene­ral, oamenii s-au vaccinat în număr mai mare.

  Vaccinarea a mers foarte prost în me­diul rural, unde și mobilitatea e mai mică și nu e neapărat un risc foarte mare acolo. Iar o bună parte din populație pro­babil că nu mai e în România. Cel puțin trei-patru mili­oane au plecat. Și nu avem nicio statistică reală privind numărul de per­soane imunizate pe cale naturală, ca să tragem o concluzie realistă privind rata de imunizare. Dar faptul că vaccinarea merge prost… asta e o realitate. Nu prost, foarte prost, ne-am depărtat enorm de celelalte state din Europa.