Ionuț Dumitru: România riscă să devină oaia neagră a Europei

Ionuț Dumitru consideră că dublarea alocațiilor pentru copii și reducerea TVA sunt măsuri nesustenabile: ”Fără îndoială, sunt măsuri care nu au sustenabilitate bugetară, impactul bugetar e unul foarte mare (…). Le-aș cataloga ca măsuri populiste, atâta timp cât nu prea există rațiuni economice pentru a face aceste reduceri de TVA, în primul rând, gândindu-ne că la 19% TVA, cât avem cotă standard astăzi, oricum avem a doua cea mai mică cotă din Europa, iar reducerea cotei reduse de 9% la alimente la 5% chiar nu îi văd nici un sens. Nu văd rațiune economică pentru această reducere de TVA”.

În opinia economistului-șef al Raiffeisen Bank, ”probabil că deficitul bugetar va derapa foarte tare. Avem deficit bugetar deja de anul ăsta de patru și ceva la sută, 4,4%, cât s-a stabilit la rectificarea bugetară. Anul viitor se țintea un deficit de 3,6%, care oricum e un deficit foarte mare la scară europeană, următoarea țară în clasament, conform prognozelor CE, ar fi cu doi și un pic la sută deficit bugetar. România oricum și la 3,6% ar fi oaia neagră a Europei în materie de deficit bugetar. Dacă se adaugă și aceste presiuni, ne ducem probabil spre cinci sau chiar mai mult”.

Ionuț Dumitru consideră că o reducere a TVA ar fi o greșeală majoră: ”Nu văd absolut nici un sens pentru care ai mai reduce TVA-ul. Este o greșeală majoră pe care am face-o. În condițiile în care am pune presiune suplimentară pe deficit, ar fi iminentă o retrogradare din partea agențiilor de rating și o penalizare puternică probabil din partea piețelor financiare”.