Iranul a recunoscut că a doborât „din greşeală” avionul companiei Ukraine International Airlines

Via: Newmoney.ro

Autorităţile de la Teheran au recunoscut, sâmbătă dimineaţă, că au doborât „din greşeală” avionul companiei ucrainene Ukraine International Airlines, deşi iniţial au susţinut că a fost vorba de o defecţiune tehnică sau o eroare de pilotaj.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat forţelor armate să remedieze „neglijenţele” după ce Teheranul a recunoscut că a doborât din greşeală avionul ucrainean.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a transmis, sâmbătă, că Ucraina aşteaptă o investigaţie completă, compensaţii şi asumarea totală a răspunderii în cazul avionului de pasageri doborât de Iran. Zelenski a transmis: „Iranul a pledat vinovat în cazul prăbuşirii avionului ucrainean. Dar insistăm în privinţa unei asumări complete a vinovăţiei”.

„Ne aşteptăm ca Iranul să dea asigurări că este dispus să facă o investigaţie completă şi deschisă, să aducă în justiţie responsabilii, să înapoieze trupurile celor decedaţi, să plătească compensaţii şi să transmită scuze prin canalele diplomatice”, a adăugat preşedintele.

  Şi premierul Canadei, Justin Trudeau, a cerut „transparenţă” pentru ca o anchetă „completă şi profundă” să aibă loc şi să stabilească responsabilitatea după ce Iranul a recunoscut că a doborât „din greşeală” un avion în care se aflau mulţi canadieni.

  „Este o tragedie naţională şi toţi canadienii sunt în doliu. Vom continua să muncim cu partenerii noştridin întreaga lumea pentru ca o anchetă completă şiprofundă să aibă loc. Guvernul Canadei se aşteaptă la deplina colaborare a autorităţilor iraniene”, a declarat premierul.

  Iranul se disculpă acuzând aventurismul SUA

  Acest accident este consecinţa unei erori umane şi a „aventurismului SUA”, a anunţat ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, într-un mesaj postat pe Twitter. El a mai spus că a fost o greşeală umană într-o perioadă de criză cauzată de aventurismul SUA a dus la dezastru, potrivit concluziilor preliminare ale unei anchete interne a Forţelor Armate.

  „Regretăm profund şi transmitem scuze şi condoleanţe poporului nostru, familiilor victimelor şi celorlalte naţiuni afectate”, a declarat Zarif. Şi preşedintele Hassan Rohani a vorbit despre o mare tragedie şi o „greşeală impardonabilă”, subliniind că Iranul „regretă profund”că a tras din greşeală contra aparatului.

  Aeronava Boeing 737 ar fi fost doborâtă cu ajutorul sistemului mobil de rachete sol-aer, Tor M1, fabricat de Rusia. „

  Piloţii avionului nu au transmis niciun semnal SOS, dovadă că oricare ar fi fost cauza dezastrului, s-a întâmplat brusc și nu a lăsat timp comandantului să reacționeze.

  Momente de coşmar pentru pasageri

  Avionul, un Boeing 737 UIA, s-a prăbuşit la două minute după ce a decolat, miercuri dimineaţa, de la Teheran către Kiev, aminteşte News.ro. Catastrofa aviatică s-a soldat cu moartea a 176 de persoane – în principal iraniano-canadieni, dar şi afgani, britanici, suedezi şi ucraineeni – a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, la puţin timp după tiruri de rachete ale Teheranului asupra a două baze folosite de armata americană în Irak.

  Un expert în aviație a declarat, pentru CNN, că majoritatea pasagerilor avionului ucrainean doborât miercuri, din greșeală, deasupra Teheranului, de o rachetă antiaeriană iraniană, au supraviețuit, cel mai probabil, exploziei și că au fost în viață până în momentul în care aeronava s-a lovit de sol.

  „Sunt imagini greu de privit”, a declarat expertul în aviație David Soucie. „Explozia pe care o vedem în aer nu este a avionului propriu-zis, ci provine de la racheta care explodează în apropierea aeronavei și împrăștie schije în zonele critice ale acesteia, precum rezervoarele de combustibil și motorul”.

  Generalul în rezervă Alexandru Grumaz a declarat, la Digi 24, că „rachetele n-au lovit avionul, au explodat lângă avion și au împroșcat cu schije avionul, din cauza aceasta s-a întâmplat acea explozie, pentru că au lovit tot rezervorul cu combustibil”.

  Publicația New York Times a subliniat că „cei de la bordul aeronavei au trecut prin momente oribile în ultimele lor clipe de viață”: mai întâi, explozia rachetei, care a împrășiat schije și resturi de fuselaj în interior, apoi încercarea, fără succes, a întoarcerii avionului spre aeroport, urmată de prăbușire.