Irpin, întoarcerea acasă… (reportaj)

Via: rfi.ro

,,Priviți casa vecinilor noștri, este complet distrusă…”. Iuri Trofimenko privește o casă redusă la un morman de cărămizi. El se consideră norocos. Doar ferestrele i-au fost sparte în timpul bombardamentului asupra cartierului său.

S-a întors în Irpin în urmă cu doar câteva zile împreună cu familia sa, după ce a fugit din calea luptelor la începutul lunii martie. Încă mai are amintiri vii despre asta:

,,Când am decis să plecăm, era foarte periculos din cauza exploziilor și a distrugerilor. Copiii noștri stăteau în pivniță în timp ce noi ne strângeam lucrurile și plecam. A fost foarte greu din punct de vedere emoțional…”

Irpin, fortăreața Kievului, a fost distrusă în mare parte. Astăzi, rușii au părăsit regiunea. Drumurile au fost curățate, dar totul trebuie reconstruit. Iar viața revine la normal doar încet-încet pentru familia Trofimenko.

,,Deocamdată sunt în vacanță pentru că nu pot lucra: nu am internet acasă”, spune Elena, soția lui Iuri. ,,Suntem fericiți pentru că avem electricitate de câteva zile. Înainte de asta, apa și gazul au fost restabilite, iar nouă tocmai ne-au fost înlocuite ferestrele. Așteptăm doar internetul…”

Cei patru copii ai familiei încă nu s-au întors la școală. Grădinița celor doi copii mai mici a fost distrusă de un bombardament.

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat derfi.fr

Mai multe mărturii din Ucraina aici

Citește articolul pe rfi.ro