Jurnal de pandemie. Ce au făcut statele plus câteva măsuri „exotice”

Via: rfi.ro

Andreea Paul, conferențiar universitar la Academia de Studii Economice din București, a avut ideea de a mobiliza 35 de studenți, care, împreună, au realizat un studiu privitor la măsurile sociale sau economice luate de o parte din statele lumii.

Se aude foarte des ideea că Uniunea Europeană nu a făcut mare lucru pentru combaterea pandemiei. Este incorect, iar analiza coordonată de Andreea Paul trece în revistă programele susținute cu bani europeni.

Statele membre și Comisia Europeană au mobilizat 3.400 miliarde euro în lupta cu pandemia și pentru sprijinirea economiilor. Cele mai mari sume, 2.450 miliarde euro, sunt reprezentate de lichiditățile puse la dispoziție de statele Uniunii Europene, inclusiv datorită ajutoarelor de stat acordate de Comisia Europeană. De asemenea, au fost alocate 330 miliarde euro pe baza relaxării regulilor bugetare, au fost mobilizate 240 miliarde euro în Mecanismul European de Stabilitate, cu 200 miliarde euro companiile se pot finanța prin Banca Europeană de Investiții, iar 100 miliarde euro sunt alocați programului european SURE.

La aceste sume se adaugă programul de achiziție al Băncii Centrale Europene, în valoare de 750 miliarde euro, și Fondul de Solidaritate care oferă sprijin statelor afectate de criza de sănătate publică. Sunt cifre care arată implicarea financiară a statelor, instituțiilor europene și a celor specializate în finanțare.

În ceea ce privește așa-numitele măsuri cu caracter social, majoritatea statelor analizate, cu câteva excepții, au luat aceleași decizii: oprirea instituțiilor de învățământ, anularea adunărilor publice, sportive și culturale, închiderea activităților economice neesențiale sau care au risc epidemiologic crescut și închiderea totală sau parțială a granițelor.

Măsurile economice au avut o serie de elemente comune, dar și unele specificități locale. Iată doar câteva exemple extrase din analiza coordonată de Andreea Paul.

Astfel, Albania a alocat echivalentul a aproximativ 100 milioane euro, una din cele mai mici sume din Europa. Armenia a suspendat exportul de produse medicale. Australia are un program de sprijin de 10% din PIB, printre cele mai afectate industrii fiind cea aeriană. Austria oferă sectorului hotelier împrumuturi de 100 milioane euro. Belgia a pus la punct un pachet de măsuri în valoare de 2% din PIB, iar băncile au acordat o amânare la plată pentru rambursarea împrumuturilor. Bulgaria a majorat capitalul Băncii de Dezvoltare cu 250 milioane euro, prin care se pot acorda împrumuturi de până la un miliard euro. În Cehia, așa-numitele pachete de eliberare au reglementat amânarea declarațiilor și a obligațiilor fiscale atât pentru persoane juridice, dar și fizice. În Cipru, s-a introdus un concediu special și se oferă indemnizații pentru părinți și familii monoparentale. Danemarca a eliminat plafonul de investiții al autorităților locale. Elveția a apăsat mult pe împrumuturi garantate, inclusiv pentru sport. Finlanda a suplimentat cu un miliard euro fondul de pensii. Germania a pregătit un pachet de ajutor de 550 miliarde euro. Care este posibil să fie suplimentat. Grecia a oferit 400 euro pe lună celor aflați în șomaj de lungă durată și 800 euro angajaților care au intrat în șomaj tehnic. În Norvegia, fondul suveran a bugetat investiții de 50 miliarde de coroane.

Citește articolul pe rfi.ro