La peste 20 de ani de la privatizare, Cramele Recaș mizează pe export și pe turismul viticol

Via: Newmoney.ro

La o distanță de peste 20 de ani de la pri­­vatizare, Cramele Recaș merg în linie dreaptă cu exportul și mizează pe turismul viticol.

Într-o vizită scurtă prin București, cu mici chestiuni de pus la punct, Gheorghe Iova (foto), coacţionar la Cramele Recaș, jucător important în piața locală a vinului, bifează și o discuție tête-à-tête cu NewMoney, într-o pauză de cafea.

Dialogul este nuanțat de toate proiectele pe care compania și le-a pla­nificat pe termen mediu și lung, cu accent pe export, creșterea su­pra­feței de viță-de-vie și turism viticol.

În paralel, se pregătește terenul pentru 70 de angajați pe care-i aduce tocmai din Vietnam. „Noi am ajuns la acest nivel cu foarte multă muncă“, spune Iova despre afacerea de la Recaș, estimată să atingă anul acesta un volum de 50 de milioane de euro la nivel de grup.

  Cum s-a tranformat vechiul IAS în Cramele Recaș

  Deși s-a născut în Bihor, unde „țuica se află la loc de cinste prin­tre băuturi“, Gheorghe Iova a prins dra­goste de vița-de-vie încă din adoles­cență.

  „În anul trei de liceu am făcut o vi­zită de studii la Recaș și mi-a plăcut atât de mult tot ce se întâmpla acolo, încât mi-am dorit ca după facultate să revin. Po­vestea mea cu Recaș a început în 1983“, își amintește acesta. În business a intrat 15 ani mai târziu, când, împreună cu alți doi antreprenori – Ioan Georgiu și Philip Cox (un investitor britanic, parte­ner de business mai vechi al companiei) –, a cumpărat vechiul IAS de la Recaș.

  „După privatizarea din 1998, trebuia să alegem varianta spre care să ne îndrep­tăm cu vinificația de la Recaș: spre cea clasică, europeană, cu Franța purtător de stindard, sau spre cea a Lumii Noi, cu Afri­ca de Sud, Australia, Noua Zeelandă, California. Și am decis să ne îndreptăm spre vinificația Lumii Noi. Iar acum, după 20 de ani, am ajuns la concluzia că decizia a fost bună“, punctează Gheorghe Iova.

  Un rol important în acest sens l-a avut experiența anterioară a lui Philip Cox pe piețele externe. „Pe Philip îl cunoșteam din 1993, când Recaș începuse deja să dea vin la export prin firma la care el era director, o firmă româno-germană. Era școlit la Londra, cunoștea bine tot ce se în­tâmpla în acest domeniu și ne-a spus: «Voi știți să produceți, eu voi fi cel care va vinde»“.

  Astăzi, Grupul Cramele Recaș este format din mai multe companii active în industria vinului, printre care Cramele Recaș SA (care deține crama), Cramele Recaș Prod (care deține podgoria) și Cramele Recaș Group SRL (care se ocupă de comerț și distribuție).

  Investiții anuale de 3,5 milioane de euro

  Cum vor evolua lu­crurile mai departe? Dacă în ultimii ani au fost investiții anuale de 3,5 milioane de euro în diferite proiecte, multe dintre acestea având legătură cu eficientizarea mijloacelor de producție și cu intensificarea exportului, valoarea investițiilor pre­conizate pentru anii următori va crește la aproximativ cinci milioane de euro/an.

  Potrivit spuselor lui Iova, de-a lungul timpului, numai în complexul de vinificație s-au investit circa 30 de mili­oane de euro.

Citește articolul pe Newmoney.ro