Lipsa de transparență a partidelor în cheltuirea banilor publici, o problemă fără soluție (INTERVIU)

Via: rfi.ro

Ovidiu Voicu: Investigațiile de presă pe care le-am văzut în Europa Liberă sau cea mai nouă de la Recorder ne arată care e problema. Problema e că partidele politice cheltuiesc bani publici netransparent. În ultimii ani s-a acutizat foarte mult această problemă pentru că au crescut foarte mult sumele pe care partidele politice le primesc, dar încă nu avem o soluție la acest lucru. Soluția nu e neapărat să nu mai dăm bani partidelor. Există niște rațiuni în spatele acestui lucru. Soluția este să obligăm partidele să publice transparent, să ne informeze pe noi, cetățenii, ce fac cu banii publici.

Reporter: Ce rol ar trebui să aibă instituțiile de presă? Ar trebui să aibă vreun rol, să fie și ele un pic transparente atunci când vine vorba de a primi bani de la partide?

OV: În primul rând instituțiile de presă ar trebui să respecte legea. Legea spune că în principiu nu ar trebui să primească bani de la partide. Mă refer în primul rând la televiziunile de știri. Legea audiovizualului este foarte fermă că în afara campaniilor electorale televiziunile nu au voie să primească bani pentru reclamă electorale de vreun fel de la partidele politice. Apoi, mai avem și altă lege care spune că nu sunt permise niciun fel de ingerințe de niciun fel în politica editorială a unui organism de presă. Dacă există vreun mecanism prin care partidele politice cumpără știri, cumpără spațiu editorial care nu este marcat ca atare, este o problemă de legalitate în care s-ar afla chiar instituțiile de presă. În acest moment avem doar suspiciuni pentru că investigație de presă nu produce dovezi. Dovezile sunt produse de magistrații și sunt confirmate de judecători. Dar în ansamblu mass media are o problemă morală. Este clar că atât televiziuni, cât și numeroase site-uri de presă, unele cu trafic destul de mare, au primit bani de la partidele politice. Acest lucru este greu de înțeles ca fiind normal într-o democrație.

Rep: Noi discutăm într-un moment în care chiar și consiliul Europei îndeamnă autoritățile române să introducă prevederi legale care să oblige la dezvăluirea contractelor secrete dintre partidele politice și presă în baza cărora fondurile publice sunt transferate. Ce înseamnă această netransparență? La ce duce ea?

OV: Să dăm un exemplu. Noi urmărim o anumită știre la televizor sau pe un site pe care îl urmărim în mod obișnuit. Noi nu putem ști dacă acea informație pe care o primim este generată de urmărirea unui interes public general de jurnalistul care a produs-o, așa cum ne-am aștepta din parte presei, sau a fost influențată de cumpărarea spațiului editorial respectiv de către un partid politic. Acest lucru șubrezește fundamentele democrației. Vorbim de presă ca a patra putere într-o democrație, cea care ar trebui să supravegheze eventualele derapaje ale politicienilor, ale guvernanților. În momentul în care presa este cumpărată de către politicieni pierdem unul picioarele democrației, unul din pilonii de sprijin ai democrației. Acest fapt ne afectează pe toți în societatea noastră.

Rep: Urmăriți subiectul de ceva timp. Cam când s-au înrăutățit lucrurile sau dacă s-au înrăutățit? Au mers pe pantă descendentă? Cum le-ați descrie?

Citește articolul pe rfi.ro