Lista băncilor care participă în 2020 la Programul Prima Casă

Via: Newmoney.ro

Programul Prima Casă va fi lansat în perioada următoare, după ce Ministerul Finanţelor Publice şi-a dat acordul pentru distribuirea a 1,98 miliarde de lei, din plafonul total de 2 miliarde de lei, alocat în acest an. Programul a înregistrat în 2019 peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare, acordate pentru achiziționarea sau construcția de locuințe, pe întreg teritoriul României.

Prin programul Prima Casă, beneficiarii au posibilitatea să contracteze un credit bancar pentru achiziţionarea sau construcţia unei locuinţe, cu garanţia statului. Anunţul cu privire la lansarea programului a fost făcut de reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri ( FNGCIMM), printr-un comunicat de presă.

„Programul Prima Casă 2020 beneficiază de aceleași condiții de garantare din partea statului român, în favoarea finanțărilor acordate de către cele 14 bănci participante în program:

BRD-GSG

  BCR

  Banca Transilvania

  CEC Bank

  ING Bank

  Raiffeisen Bank

  OTP Bank

  Banca Românească

  Unicredit Bank

  Garanti Bank

  First Bank

  Marfin Bank

  Leumi Bank

  Intesa Sanpaolo Bank

  Alocarea plafonului total între finanţatorii participanţi în Programul Prima Casă a fost realizată cu aplicarea criteriilor şi procedurii de evaluare a rezultatelor activitații de creditare în cadrul programului, desfăşurate de finanţatori în anul 2019”, se arată în comunicat.

  În anul 2020 s-a ajuns la pragul de 2 miliarde de lei, având în vedere ponderea ponderea garanțiilor acordate în anul precedent în favoarea fiecărei bănci. „Se asigură astfel implementarea unor criterii cantitative și calitative, menite să optimizeze procesul de distribuire a plafonului, pentru a crea conditiile concurențiale necesare accesarii într-o măsură cât mai mare a programului de către beneficiari”, precizează cursa citată.

  Acesta este cel de-al 11-lea an consecutiv în care programul Prima Casă se va desfășura în România. De la startul programului, în anul 2009 și până la mijlocul anului 2019, au fost acordate peste 270.000 de garanții și promisiuni de garantare. Valoarea totală a acestora se ridică la 24,9 miliarde lei.

  Persoanele care doresc să aplice pentru un credit Prima Casă în 2020 vor trebui să dispună de un avans de 5% din valoarea totală a locuinței tranzacționate.

  Condiţii de înscriere în 2020

  Pentru a fi eligibil pentru un credit Prima Casă 2020, aplicantul trebuie să întrunească următoarele condiții: