Lituania: Gardul de la granița cu Belarus a fost finalizat. Are 550 km lungime

Via: rfi.ro

Frontiera comună are o lungime totală de aproximativ 700 de kilometri.

“Pe toate secţiunile, lucrările sunt încheiate în proporţie de 100%”, a declarat pentru jurnalişti şefa guvernului lituanian Ingrida Simonyte. Pe restul frontierei, care traversează mlaştini, lacuri şi râuri, este “tehnic imposibil” să se construiască o barieră fizică, a adăugat ea.

În Lituania, imigraţia ilegală a crescut puternic în acest an, cu circa 4.200 de migranţi – în principal originari din Orientul Mijlociu şi din Africa – ce au reuşit să treacă frontiera dinspre Belarus.

Occidentul a acuzat regimul belarus că orchestrează acest aflux de imigranţi împreună cu aliatul său rus, în cadrul unui “atac hibrid”, acuzaţie pe care Minskul o respinge.

Grănicerii belaruși strică gardul, acuză lituanienii

Lituania duce o politică ce vizează respingerea migranţilor, fiind acuzată că aplică respingeri ilegale, comentează AFP.

În pofida acestor acuzaţii, Simonyte a declarat că ţara sa va continua această controversată tactică şi va analiza posibilităţile legale ce i-ar permite să o menţină fără a impune o stare de urgenţă. Însă, a admis ea, acest lucru va fi o provocare în contextul dreptului internaţional asupra acestei probleme. “Vom avea mult de lucru în acest domeniu”, a recunoscut Simonyte.

Numărul de migranţi în situaţie ilegală care încearcă să treacă în Lituania a crescut din nou în ultimul timp. Sâmbăta trecută, poliţiştii de frontieră lituanieni au respins intrarea a 125 de migranţi, cel mai mare număr de la începutul anului.

Poliţiştii de frontieră lituanieni îi acuză pe omologii lor belaruşi că îi ajută pe migranţi să intre în Lituania. Ei “participă activ la deteriorarea gardului” nou construit, a declarat Rustamas Liubajevas, şeful poliţiei de frontieră lituaniene. “De la începutul lui iulie, au fost înregistrate 95 de cazuri de distrugeri”, a precizat el.

Citește articolul pe rfi.ro