Lumea după COVID: “Mult mai volatilă, mai temătoare și închisă în sine. Ne place sau nu, rolul statelor va fi mult mai mare”

Via: rfi.ro

Și asta într-o lume în care, generic, ideea de stat va lua prim-planul globalizării, atrage atenția Florin Pogonaru, care militează pentru eficiență:

Florin Pogonaru: Există o vedere oarecum unanimă că după această criză, cel puțin o perioadă, în mintea oamenilor va fi înrădăcinată ideea conform căreia cel care te salvează în ultimă instanță nu este altul decât statul. Va fi o tendință naturală, nu numai în România, de întărire a statului. Ce te faci în România când vii cu un stat ineficient, suprapopulat de funcționari, care au și o anume mentalitate a neasumării, a explica cum și de ce nu trebuie făcute lucrurile? Înainte de reduceri în aparatul de stat este o problemă esențială să vedem cum facem ca acest stat pe care ne vom baza tot mai mult de acum înainte să fie eficient. Cum faci să schimbi mentalitățile în sectorul de stat? În cazul României, pentru ca statul să fie puternic, va trebui să fie și eficient, nu numai populat excesiv de angajați.

Reporter: Dumneavoastră reprezentați mediul privat de afaceri. Există statul cu care ne confruntăm toți. Eu, ca simplu cetățean pot să spun că vreau echitate. Cât de mare e urgența regândirii sisitemului în termeni de echitate? Cât mai putem să suportăm pensiile speciale, de exemplu?

F.P: Subiectul pensiilor speciale este urât mirositor și această problemă trebuie rezolvată odată. Dacă discutăm despre echitate, sectorul privat are, pe bună dreptate, o problemă să își trimită oamenii în șomaj tehnic cu 75%, iar cei din sectorul de stat nu sunt afectați cu nimic. Nu e vorba de răzbunare, ci pur și simplu de faptul că acei oameni chiar stau degeaba. Avem situații în care statul s-a hotărât să își plătească datoriile, s-au alocat banii, banii au ajuns să fie disponibili și ei nu au fost plătiți pentru că funcționarii de stat erau acasă și veneau la muncă o săptămână unul, o săptămână altul și nimeni nu voia să plătească acele sume.

Rep: A existat o întreagă dezbatere despre cota fixă sau impozitul progresiv. În ce măsură criza COVID a tranșat această dezbatere? Care ar fi sistemul optim de taxare în România în următorii ani?

F.P: Cota unică și-a dovedit meritele în privința stimulării economiei. Nu concep că în momentul de față s-ar putea umbla la cota unică. Până să se umble la cota unică mai sunt multe alte lucruri de echitate și de normalitate a impozitării despre care trebuie să vorbim. Fără discuție avem o problemă generală că taxarea muncii este excesivă în România, iar taxarea capitalului, cel puțin în raport cu taxarea muncii, este mult redusă. Aceste lucruri trebuie echilibrate. Înțeleg că trebuie echilibrate în contextul în care trebuie asigurate pensiile și asistența socială, dar avem o chestiune de vădită anormalitate, diferența dintre taxarea muncii și taxarea capitalului.

Rep: Când ar putea, în cel mai binevoitor și diplomat scenariu, crește anumite venituri statul? Mă refer la pensii în special.

F.P: În viața reală, într-un an electoral s-ar putea să aibă șanse, dar ar fi vorba de o acțiune iresponsabilă.

Citește articolul pe rfi.ro