Lumea financiară, mai aproape de reglementarea monedelor digitale

Via: Newmoney.ro

Tendințele conturate de pandemia de COVID-19 au reaprins discuțiile privind utilitatea și, în opinia multora, nevoia de a accelera implementarea monedelor digitale sau de a le reglementa pe cele existente sau pe cale de a fi înființate.

Monedele digitale au cunoscut o amplă diversificare în ultimii ani. Fie că este vorba despre criptomonede „pursânge“, precum bitcoin, care funcționează într-un sistem complet descentralizat, fie că este vorba despre monede digitale controlate de stat (în China) sau de companii (diem, fosta libra, pregătită de Facebook), riscurile și oportunitățile adoptării la scară largă a unor astfel de soluții au reprezentat o preocupare importantă pentru lu­mea financiară în acest an. Bitcoin a cunoscut în acest an un avans semnificativ. De la sub 4.000 de dolari la debutul crizei sanitare, cea mai cunoscută cripto­mo­nedă din lume s-a apropiat la finalul anului de pragul de 20.000 de dolari. Analiștii au ofe­rit un cumul de explicații care ar putea justifica această efervescență, după mai mulți ani în care bitcoin practic a stagnat.

În primul rând, incertitudinile care au marcat acest an au făcut ca bitcoin să fie perceput similar aurului, un activ de refugiu, un activ care nu depinde de decizia guvernamentală, de politica monetară sau comercială a băncilor. De altfel, o ana­liză JP Morgan amplu vehiculată de presa internațională sugera că bitcoin ar putea deveni echivalentul aurului, pentru generațiile tinere. Un alt factor care ar fi contribuit la avansul puternic din ultimele luni ar putea fi impactul măsurilor fără pre­cedent luate de autoritățile din toată lumea pentru a ține sub control efectele crizei sanitare. Repornirea „tiparnițelor de bani“ și dobânzile foarte mici sunt de natură să îi îndrume pe investitori către plasamente cu randamente mai mari, avansul burselor con­firmând o astfel de ipoteză.

Valoarea unei monede este intrinsec le­gată de percepția oamenilor care o folosesc. Și cum criptomonedele încep să fie cre­ditate cu încredere inclusiv de giganți ai lumii financiare (PayPal a lansat un serviciu prin care clienții pot cumpăra criptomonede, JP Morgan oferă servicii de banking pentru două mari case de schimb „valutar“ pentru criptomonede etc.), atenția autorită­ților de reglementare crește.

  ­

  „În esență, yuanul digital poate contribui la consolidarea supravegherii și controlului statului asupra economiei și societății“, a comentat pentru CNN profesorul de economie Frank Xie, de la Universitatea Aiken din Carolina de Nord. Acest aspect contravine principiilor criptomonedelor, care valorifică anonimatul, motiv pentru care autoritățile le consideră periculoase, deoarece pot ascunde tranzacții în scopuri ilicite. Auto­ri­tățile din China au sugerat chiar că adoptarea pe scară largă a yuanului digital ar servi unui obiectiv chiar mai puternic decât supravegherea cetățenilor – ruperea monopolului dolarului american și creșterea influenței yuanului pe scena internațională.

  Banca centrală a Chinei pare a fi realizat cele mai însemnate progrese în ceea ce privește adopția unei monede digitale, fenomen care prezintă interes și pentru autoritățile de reglementare din alte state, deoarece permite eficientizarea plăților transfrontaliere, dar și progresul către o so­cietate fără cash. Potrivit estimărilor, circa 80% din băncile centrale din lume au înce­put să cerceteze potențialul monedelor digitale.

  „Moneda euro aparține europenilor, iar misiunea noastră este de a fi gardianul aces­teia“, a declarat Christine Lagarde, pre­ședinta BCE. „Europenii recurg tot mai mult la mijloace digitale atunci când cheltuiesc, economisesc și investesc. Rolul nostru este de a asigura încrederea în monedă. Aceasta înseamnă garantarea adaptării euro la era digitală. Ar trebui să fim pregătiți să emitem o monedă euro digitală, dacă va fi necesar.“ Consiliul guvernatorilor ar urma să ia o decizie în acest sens la mijlocul anului viitor.

  ­

  Bitcoin este o monedă digi­tală care utilizează o tehno­logie aparte de criptare, pentru a asigura tranzacțiile în cadrul infrastructurii sale, care este, în esență, o bază de date online cunoscută drept „blockchain“.