Maia Sandu, la ONU: ”Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse din stânga Nistrului”

Via: rfi.ro

”Mă aflu în fața dumneavoastră, reprezentând cu mândrie Republica Moldova, o viitoare membră a Uniunii Europene”. Astfel și-a început discursul de la tribuna ONU, președinta R.Moldova, Maia Sandu.

”Sunt recunoscătoare pentru sprijinul unanim pe care l-am primit din partea celor 27 de state membre ale UE. Vă mulțumim pentru recunoașterea și votul de încredere oferit dragostei noastre pentru libertate, democrației noastre dinamice și angajamentului nostru față de statul de drept. Semnând cererea de aderare la Uniunea Europeană, dorim ca lumea să știe: noi alegem democrația în locul autocrației, libertatea în locul opresiunii, pacea în locul războiului și prosperitatea în locul sărăciei”.

Statutul de candidat pentru aderarea la UE, continuă Maia Sandu, ne dă speranță, o direcție clară, un obiectiv unificator, o ancoră și un puternic sentiment de apartenență. Apartenență la lumea liberă”.

Maia Sandu a menționat la Adunarea Generală a ONU că prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru R.Moldova.”Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”.

Președinta și-a continuat discursul menționând că Moldova știe ce înseamnă să fii o țară divizată de conflict. ”În 1992, am trecut printr-un război scurt, dar tragic, în regiunea transnistreană a țării noastre. Trei decenii mai târziu, încă încercăm să depășim consecințele acelui conflict și să ne reintegrăm țara. Singura cale de a realiza acest lucru este dialogul pașnic și respectarea suveranității și integrității noastre teritoriale”. ”Atunci când Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei, am muncit mai mult ca niciodată pentru a menține pacea pe malurile râului Nistru. Am făcut tot posibilul pentru a ne asigura că toți cetățenii Moldovei, inclusiv cei care locuiesc în regiunea separatistă, continuă să se bucure de pace”, a mai afirmat Maia Sandu.

În același timp, președinta Maia Sandu a condamnat ferm războiul împotriva Ucrainei, dar și anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială a rezerviștilor.”Suntem ferm alături de Ucraina și îi susținem independența, suveranitatea și integritatea teritorială în granițele sale recunoscute internațional. Condamnăm ferm războiul împotriva Ucrainei, precum și mobilizarea suplimentară de trupe, recent anunțată de Rusia. Acest război nu este doar un atac asupra vecinului și prietenului nostru, Ucraina. Este un atac la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli. Este un atac la siguranța nucleară. Este un atac chiar asupra acestei instituții în care ne aflăm astăzi”, a mai declarat președinta R.Moldova la Adunarea Generală a ONU.

Totodată, șefa statului și-a exprimat admirația profundă față de toți ucrainenii pentru curajul, rezistența și puterea lor interioară de a continua lupta pentru supraviețuire, dreptate și libertate.”Ca și comunitate internațională, avem datoria morală să sprijinim în continuare Ucraina care luptă astăzi pentru a ne menține pe toți în siguranță, pentru a menține Europa în siguranță. Ea are nevoie de sprijinul nostru. Europa, noi toți, trebuie să ajutăm Ucraina”.

”Sunt la această tribună ca să reprezint o țară care își dorește pacea. Reprezint aici cetățenii Republicii Moldova: indiferent de limba pe care o vorbim – română, ucraineană, rusă, găgăuză sau bulgară, indiferent de etnia sau preferințele noastre politice, indiferent dacă locuim pe malul drept al Nistrului sau în regiunea transnistreană, cu toții ne dorim pace.

Citește articolul pe rfi.ro