Maia Sandu:”Prin sacrificiul ei, Ucraina luptă și pentru libertatea noastră. Moldova rămâne alături de ucraineni”

Via: rfi.ro

”Este o zi plină de semnificație pentru țara vecină și prietenă, care luptă acum ca să-și păstreze identitatea și dreptul de a fi. De șase luni, Ucraina luptă contra invaziei ruse – și rezistă. Ea luptă pentru dreptul său de a exista ca stat independent, în granițele legitime, recunoscute internațional. Pentru viitorul prosper și pașnic al cetățenilor săi, pentru șansa copiilor săi de a trăi într-o lume liberă”.

”Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a distrus zeci de orașe, a făcut mii de victime, a alungat milioane de oameni din casele lor. Dar acest război nedrept și sângeros nu a frânt spiritul ucrainenilor. Spiritul unui popor liber nu poate fi frânt. Astăzi celebrăm, alături de ucraineni, acest spirit”, afirmă șefa statului.

Potrivit Maiei Sandu,”prin sacrificiul ei, Ucraina luptă și pentru libertatea noastră. Moldova rămâne alături de ucraineni și de acum încolo, urmând parcursul european pe care l-au ales țările noastre. Prin solidaritate, ne vom apăra libertatea și vom asigura oamenilor noștri un viitor mai bun, în familia statelor europene”.

Trebuie spus că, de la începutul războiului în Ucraina, peste 450 de mii de ucraineni au traversat hotarul cu R.Moldova, țară care a primit cel mai mare număr de refugiați, raportat la propria populație și a atins limitele capacității de gestionare. Populația R.Moldova a crescut cu 4 la sută ca urmare a războiului din Ucraina. Potrivit UNHCR Moldova, în prezent, în jur de 90 de mii de refugiați se mai află în țară, majoritatea fiind copii. Peste 700 de refugiați sunt angajați oficial în câmpul muncii.

Citește articolul pe rfi.ro