Manevre militare ruso-chineze în Marea Chinei de Est. Ce vor să demonstreze?

Via: rfi.ro

RFI: Pentru Rusia și China, care sunt obiectivele acestor manevre comune?

Ulrich Bounat: Cred că obiectivele sunt destul de clare. Este vorba de îmbunătățirea coordonării între flote, din punct de vedere militar, dar și de a arăta lumii că Rusia, în ciuda tuturor sancțiunilor impuse în urma invadării Ucrainei, nu este izolată și că are un aliat puternic: China.

De remarcat că totuși Chinei, la rândul ei, „îi face bine” să arate că are un aliat puternic militar precum Rusia, în această zonă a globului unde știm că există tensiuni extrem de mari cu Statele Unite, în jurul Taiwanului. Cu toate acestea, dacă Rusia își va demonstra forța în estul Chinei, aceasta la rândul ei va fi mult mai precaută. China și-a limitat mereu demonstrațiile de forță la est, în zona sa de predilecție și cu siguranță nu se grăbește să manifeste un asemenea entuziasm, fiind mai aproape de granițele de vest ale Rusiei.

China și Rusia au sporit manevrele comune în ultimele luni. Dar colaborarea datează dinainte de începerea războiului din Ucraina în februarie…

Într-adevăr, parteneriatul a început acum câțiva ani. Există un obiectiv foarte clar de a contesta ordinea mondială așa cum a fost definită la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și preeminența Statelor Unite și a lumii occidentale. Este un obiectiv comun de bază al celor două țări. Cu toate acestea, cred că eșecul Rusiei în Ucraina, cu care Beijingul nu dorește să fie asociat, provoacă în China o anumită reflecție și față de acest mesaj pe care Beijingul, ca și Moscova, îl transmite de ani de zile: că Occidentul este pe cale să-și vadă puterea scăzând treptat, în beneficiul unei așa-zise lumi multipolare, având, desigur, China drept principal jucător. Căderea potențialului militar rusesc în Ucraina pune această viziune în așteptare…

Acesta este, de asemenea, motivul pentru care, China nu mai ridică tonul în ce privește pretențiile față de Taiwan. Cu greu mai auzim despre asta, cu atât mai mult cu cât China însăși are propriile probleme interne, privind gestionarea pandemiei.

Cum vede Occidentul aceste manevre?

Cred că manevrele confirmă că într-adevăr, din punct de vedere militar, există un parteneriat din ce în ce mai puternic – nu o voi numi alianță, pentru că, încă o dată, China nu ajută Rusia în războiul cu Ucraina, dar există într-adevăr un parteneriat în creștere. Acesta este și motivul pentru care, din punctul de vedere al NATO, China este acum văzută drept un adversar.

Aceste manevre militare și navale contribuie la părerea occidentalilor că China și Rusia, fără a fi aliați complet, au decis să formeze un grup – cu alte țări, inclusiv Iranul – pentru a încerca să conteste ordinea stabilită. Acest lucru îi face pe occidentali să conștientizeze, dacă este necesar, că, în ciuda dificultăților sale economice actuale, China nu a renunțat în mod clar la încercarea de a pune sub semnul întrebării rolul său în lume și rolul occidentalilor pe termen lung.

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de rfi.fr

Citește articolul pe rfi.ro